Životni stil u skladu s prirodom prema Ayurvedi

Energetska ravnoteza s drvecem 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Životni stil koji svakodnevno slijedite glavni je faktor u određivanju vašeg zdravlja i kvalitete života. To je ujedno i faktor nad kojim imate najviše kontrole. Možete odabrati što ćete raditi, kada i kako. Te aktivnosti i navike tada podržavaju i jačaju ili slabe vaše zdravlje, vitalnost i otpornost.

Sve vaše odluke o tome što jesti i koliko, trebate li vježbati ili ne, kako upravljati odnosima s drugima, kada ustati i koliko dugo ostati budni, igraju važnu ulogu u vašem mentalnom i fizičkom zdravlju.

Kako stvoriti vlastiti životni stil i ritam?

Je li način života samo navika na temelju načina na koji su živjeli vaši roditelji i kako ste odrasli? Da li vam vrijeme budnosti diktira samo sat početka rada?

Prema Ayurvedi, najbolje je pokušati živjeti što više u skladu s majkom prirodom. Ayurveda je cvjetala u civilizaciji potpuno drugačijoj od današnje. Započelo je u svijetu u kojem je ljudski život bio usko isprepleten s životom prirode.

I danas nas, međutim, utječu silni ritmovi i sile prirode, poput promjene dana i noći, ritmičkih ciklusa godišnjih doba i drugih. Baš kao što na nas utječu i naši osobni i životni ciklusi, poput rođenja, rasta, starenja i smrti. Mi smo jedno s prirodom kroz biljke koje jedemo, vodu koju pijemo i zrak koji udišemo zajedno s drugim bićima.

Prirodna ayurvedska rutina

Mudraci smirenog uma promatrali su te povezanosti ciklusa prirode i čovjeka te na temelju tih spoznaja prenijeli su znanje o važnom usklađivanju s prirodom. Ayurvedska svakodnevna rutina temelji se na uzorcima iz prirode.

Biti u skladu s prirodom također znači biti u skladu sa svojom prirodom, svojim ustavom ili prakriti (što znači priroda). To znači biti u skladu s vlastitom istinskom prirodom koja se sastoji od:

 • fizičke
 • emocionalne
 • mentalne
 • duhovne razine.

Ovo diktira najbolje navike u prehrani i tjelovježbi, koliko sna trebate, koliko je seksualna aktivnost zdrava za vas i koja atmosfera povoljno utječe na vašu psihofizičku strukturu.

Živjeti u skladu s prirodom i zakonima prirode znači stalno regulirati našu unutarnju ekologiju i okruženje koje se stalno mijenja.

Energetska ravnoteza s drvecem 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Dnevni raspored po ayurvedi

Svakodnevna rutina ključna je za održavanje dobrog zdravlja i za transformiranje našeg tijela, uma i svijesti na višu razinu svjesnosti i osobni napredak. Redovita dnevna rutina usklađuje nas s prirodnim ritmovima. Uspostavlja ravnotežu u organizmu i pomaže u regulaciji našeg biološkog sata.

Izravno pomaže u:

 • probavi, apsorpciji i asimilaciji hrane
 • jačanju samopoštovanja, discipline
 • povećanju sreće, mira i dugovječnosti

Probuditi se prerano ili prekasno, nepravilno jesti, ostati kasno u noć, biti izloženi prevelikom stresu na poslu i prebrzo emocionalno reagirati neke su od navika koje nas mogu zbuniti.

Kad su san, buđenje, jedenje i izlučivanje redoviti i u skladu s dnevnim ritmovima, uvode život u disciplinu i održavaju ravnotežu doša. Vaše tijelo ima sat, tačnije nekoliko sati istovremeno. Ayurveda kaže da svaki organ ima određeno vrijeme maksimalnog funkcioniranja.

Dnevni sat po organima tijela

 • Jutarnje je vrijeme pluća.
 • Podne je vrijeme želuca.
 • Poslijepodne je vrijeme jetre.
 • Kasno popodne je vrijeme debelog crijeva i bubrega.

Ovaj biološki sat djeluje u isto vrijeme kao i sat prema došama.

Dnevni sat po vrstama ustava (doše)

 1. Rano jutro i rana večer (zora i sumrak) doba su vata doše.

Rano ujutro, od drugog sata do izlaska sunca, vata stvara pokret koji budi ljude i potiče ih na izlučivanje. Kasno popodne, od dva sata do zalaska sunca, ponovno izlaganje vata čini ljude laganim i aktivnim.

 1. Jutro i večer vrijeme su kapha doše.

Od izlaska sunca do deset sati ujutro, kapha nas čini svježim, ali pomalo teškim. Zatim opet navečer, od šest do deset sati, kapha se vozi u razdoblje hlađenja zraka, inercije i pada energije.

 1. Podne i ponoć su vrijeme pita doše.

Usred jutra kapha se sipa u pitu i oko podneva postajemo gladni.

Stoga imamo dosicki sat (kada se doša određuje na svom vrhuncu) i biološki sat (kada se organ određuje na višoj funkciji). Na temelju tih sati, ayurvedski mudraci razvili su dinachariyu – dnevnu rutinu. Ova dnevna rutina predstavlja umjetnost ravnoteže i sklada između kišnih i bioloških satova i kronološkog vremena.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.