Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Što su Shiitake gljive i zašto su tako ljekovite?

Kineska medicina, Zdravlje iz prirode

Što su Shiitake gljive i zašto su tako ljekovite?

Shiitake gljive latinski se nazivaju Lentinula edodes premda se danas najčešće upotrebljava japanski naziv Shiitake, što znači „gljiva hrasta lužnjaka“ ova najpoznatija ljekovita gljiva potječe iz Kine. Kineska legenda kaže da je prije oko 5 tisuća godina božanstvo Shennong svijetu poklonilo prirodno blago, uključujući i – gljive.

Shiitake gljive prva su vrsta gljiva uzgojena u povijesti, vrlo su aromatične i potiču Qi-životnu energiju

Kinezi su tako prvi koristili Shiitake, u Kini nazvane xiangu ili „aromatična gljiva“, za ishranu i ozdravljenje. Time su postavili temelje konceptualnog okvira kineske medicine zasnovane na superhrani i akupunkturi. Prema drevnim kineskim rukopisima shiitake pojačava “Qi” – bitnu energiju koja protječe kroz meridijane u tijelu (u akupunkturi se koriste igle za podešavanje protoka Qi energije kroz meridijane).

Kinezi su prvi i uzgojili Shiiake prije više od tisuću godina. To je prva gljiva ikad uzgojena u povijesti Azije, a možda čak i u ljudskoj povijesti. U 10. stoljeću, poljoprivrednici u dolini u planinama Istočne Kine naučili su kako ju uzgajati na trupcima. U dolini još uvijek postoji hram iz 10. stoljeća, održavan i obožavan do danas, posvećen duhu gljive Shiitake.

Japanci su pak shiitake gljive otkrili nešto kasnije, koriste je već nekoliko stoljeća, bila je visoko cijenjena zbog okusa i korištena u narodnoj medicini. S vremenom je stekla slavu i na Zapadu zbog svog gastronomskog svojstva i ljekovitih karakteristika.

Shiitake gljive kuhanim jelima, daju aromatičnost, ali i izrazito ugodan okus te sadrže mnoštvo važnih nutrijenata, vitamina i minerala. Usto, vrijednost Shiitake-a leži i u različitim terapijskim svojstvima i jačanju zdravlja općenito, koja su otkrivana tijekom stoljeća iskustva drevne medicine, a koja sve češće potvrđuju suvremena istraživanja.

Zanimljivo je napomenuti zašto je Shiitake bila endemična samo u Aziji. Znanstvena teorija objašnjava da se raspršivanje spora gljive događa uslijed smjera vjetrova tajfuna kroz duga vremenska razdoblja.

Danas je Shiitake jedna od najuzgajivanijih gljiva na svijetu. Istraživanja njezine ljekovitosti počela su 60-tih godina prošlog stoljeća, i do danas je na njoj izvršen najveći broj ispitivanja.

Mnogo je razloga zbog kojih je Shiitake tako popularna. Cijenjena je ne samo zbog svog iskonskog podrijetla nego i kao hrana. Kuhanim jelima, naime, daje aromatičnost, ali i izrazito ugodan okus te sadrži mnoštvo važnih nutrijenata, vitamina i minerala. Usto, vrijednost Shiitake-a leži i u različitim terapijskim svojstvima i jačanju zdravlja općenito, koja su otkrivana tijekom stoljeća iskustva drevne medicine, a koja sve češće potvrđuju suvremena istraživanja.

Ljekoviti spojevi Shiitake gljive uključuju:

 • polisaharide
 • terpenoide
 • sterole
 • lipide koji su učinkoviti u liječenju različitih tumora i infekcija.

Ekstrahirani su spojevi s imunopotencirajućim učinkom, kao što je slučaj s lentinanom, polisaharidom koji, čini se, pogoduje imunološkom odgovoru našeg tijela. Stoga se ovoj gljivi pripisuju i antikancerogena svojstva. Klinička ispitivanja provedena su posebno u azijskim zemljama. Uz uporabu lentinana u kombinaciji s kemoterapijskim tretmanima, rezultati ukazuju na produženi životni vijek, poboljšani imunološki sustav i bolju kvalitetu života pacijenata u liječenju nekih vrsta karcinoma.

Usto, kako imunološki sustav ima tendenciju slabljenja s godinama, prema jednoj studiji otkriveno je da je ekstrakt Shiitake-a pomogao zaustaviti pad imunološke funkcije povezane s dobi.

 

Kao i sve ljekovite gljive, Shitake gljive imaju i antioksidativna svojstva pa ih povezuju s dugovječnošću i vitalnošću.

Gljive Shiitake mogu poboljšati i zdravlje srca i cjelokupnog krvožilnog sustava. Tri su spoja koja pomažu u snižavanju kolesterola:

 • eritadenine inhibira enzim koji sudjeluje u proizvodnji kolesterola,
 • steroli pomažu u blokiranju apsorpcije kolesterola u crijevima i
 • beta glukani čija vlakna mogu sniziti kolesterol.

Jedno istraživanje otkrilo je da Shiitake gljive mogu spriječiti i porast krvnog tlaka.

Studija s laboratorijskim štakorima koji su hranili visokim udjelom masnoće, pokazala je da su uz shiitake imali manje masnoće u jetri, manje plaka na stjenkama arterija i niže razine kolesterola od kontrolne skupine.

shiitake-gljive-1-kuća-zdravlja

Nekoliko studija je pokazalo antibakterijsko, antifungalno i također inhibitorno djelovanje mikroorganizama, kroz različite spojeve izolirane iz ove gljive, što pobuđuje veliki farmakološki interes.

Kao i sve ljekovite gljive, Shitake ima i antioksidativna svojstva pa je povezuju s dugovječnošću i vitalnošću.

Treba napomenuti kako ispitivanja pokazuju da može pomoći i u jačanju čvrstoće kostiju jer je važan izvor vitamina D koji pomaže u apsorpciji kalcija. Kada su gljive izložene ultraljubičastim zracima, razina D vitamina raste.

 

 

ZAKLJUČAK:

Shiitake su još jedne u nizu ljekovitih gljiva koje u svojim ljekovitim spojevima nose višestruke dobrobiti za zdravlje. Važno je poznavati namirnice koje spadaju u kategoriju  superhrane i čije konzumiranje bilo kao hranu ili ekstahirane dodatke prehrani donosi višestruke dobrobiti našem organizmu. Shiitake gljive:

 • jačaju imunitet,
 • djeluju protkancerogeno i kao antioksidans.
 • doprinose zdravlju srca
 • snižavaju kolesterol

Naša preporuka u svrhu snažnijeg pojačavanja imunitete, te svega gore spomenutog su immungold ampule koje se sastoje od ekstrakta shiitake gljive, ganoderma reishi gljive, te korijena astragalusa.

Kao hrana tu su sušene shiitake gljive prve klase, vrlo su ukusne i mogu biti izvrsna novost na jelovniku.

Klinčić smanjuje bol kod zubobolje i štiti stanice od raka

Klinčić (lat. Syzygium aromaticum) izuzetno je...

Ekstrakt sjemenki i ploda grejpa za jačanje imuniteta

Ekstrakt sjemenki i ploda grejpa ima izvanredne...

Ayurveda preporučuje osnovnu jutarnju rutinu

Ayurveda se razvila promatranjem prirode i...

Za zdravlje, mir i sreću u šumu poput Japanaca

Za zdravlje, mir i sreću ljudi odlaze na...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.