Što je Triphala i za što se koristi?

triphala obnavlje zdravlja kuca zdravlja Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Dodatak prehrani triphala obnavlja zdravlje, a u Aziji se koristi već nekoliko tisuća godina. Sama riječ označava njezin sastav, tri ploda, od kojih svaki u organizam donosi neke zdravstvene pogodnosti. Plodovi su amalaki, bibhitaki i haritaki, od kojih je svaki poznat u određenim biljnim medicinama. Ova drevna zdravstvena formula redovnim unosom u tijelo osigurat će mnoge dobrobiti na organizam, a sve o ovom čarobnom dodatku prehrani donosimo kroz daljnji tekst.

Zašto i kako triphala obnavlja zdravlje i čisti tijelo od toksina?

Triphala obnavlja zdravlje zahvaljujući iznimno nutritivnim plodovima koji se nalaze u njemu. Oni čiste, jačaju i obnavljaju ljudski organizam, te u konačnici pomlađuju tijelo. Kroz povijest je ovaj preparat veoma korišten u svrhu medicine, a razlozi za to su mnogobrojni.

Smatra se da triphala za samo godinu dana korištenja, može tijelo osloboditi od svih tegoba i produljiti životni vijek. Označena je pojmom rasajana (sanskrtski izraz), kojim se označuju dodatci prehrani (pripravci) koji pomlađuju tijelo. Zahvaljujući trima čarobnim biljkama od kojih se sastoji, triphala obnavlja zdravlje i djeluje na razne bitne funkcije u našem organizmu.

triphala 5485468 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

 Od kojih biljaka se sastoji triphala?

Triphala obnavlja zdravlje zahvaljujući trima biljkama od kojih se sastoji. Svaka od ovih biljaka ima dobrobiti na određene sustave u našem tijelu, a u kombinaciji čine jedinstven proizvod koji će vam pružiti niz pozitivnih efekata na tijelo.

Amalaki (Emblica officinalis), naziva se još i Dhatri, a kod nas je poznata pod nazivom indijski ogrozd. Amalaki djeluje na imunološki sustav i obnavljanje stanica. Pomaže kod povećanja energije u tijelu (tj. uklanjanja umora), jača mentalne sposobnosti i koncentraciju, pomaže cirkulaciji krvi, probavnom traktu i funkcijama izlučivanja. Ovu biljku nalazimo i u chyawanprash biljnom nektaru, a poznata je po tome da ima 20 puta više vitamina C od naranče. Pomaže i u jačanju seksualne funkcije, pomlađivanju, jačanju zubi, rastu kose i noktiju, te otklanjanju zatvora. Više o amalaki možete pročitati na ovoj poveznici.

Bibhitaki (Terminalia bellirica) je druga biljka koja se nalazi u triphali, a njen nadimak „božanski plod“ dovoljno govori o njenim dobrobitima na organizam. Ona je zaslužna za pozitivno djelovanje na dišni, probavni i živčani sustav, te ima tonizirajuće djelovanje. Izrazito je dobra za pluća, vid i glas, a uz to jača želudac i pomaže izlučivanju sluzi iz dišnih organa, probavnog i mokraćnog trakta.

Haritaki (Terminalia chebula) je jedna od najpoznatijih i najvažnijih biljki iz ayurvedske medicine. Bogat je izvor tanina, aminokiselina, sukcinske kiseline, beta sitosterola i fruktoze, te doprinosi smanjenju tlaka i pomaže kod reguliranja apetita. Hrani moždana tkiva, pomaže živčanom sustavu, te čisti sluznice i membrane. Više o haritaki možete pročitati na ovoj poveznici.

Sve ove biljke u cjelini tvore jednu od najvrijednijih ayurvedskih biljnih formula za zdravlje po nazivom triphala , koja obnavlja zdravlje i ima niz dobrobiti na organizam i jačanje imuniteta.

Za maksimalnu dobrobit triphale idealno bi je bilo konzumirati godinu dana u kontinuitetu

Prema ayurvedi i iskustvima mnogih koji su konzumirali Bibhitaki, rečeno je da ta biljka ima pozitivan učinak na oslobađanje od strahova. Bita znači strah, a bibhita znači oslobođenje ili nedostatak straha. Ukoliko netko ima naglašene strahove, naročito strahove od bolesti preporučuje se redovito konzumiranje voća bibhitkija koji je kako što je spomenutu sastavni dio ljekovite biljne formule triphale.

triphala5252022365 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Ostale brojne dobrobiti triphale kroz znanstvena istraživanja

Triphala obnavlja zdravlje i vašem tijelu će dati niz dobrih sastojaka, koji će pomoći u povećanju razine snage i jačanju imunološkog sustava, spriječiti moguće infekcije, te pomoći zdravlju usne šupljine. Navoditi dobrobiti triphale kroz tekst bilo bi veoma nepregledno, jer ima ih mnogo. Stoga smo u ovom tekstu odlučili u kratko navesti kod kojih stvari triphala pomaže. Mnoga znanstvena istraživanja potvrdila su da redovito konzumiranje triphale ima slijedeće dobrobiti za zdravlje:

  • Pomaže probavnom traktu i normaliziranju funkcija probavnog sustava, te može pomoći kod mršavljenja.
  • Čisti tijelo od toksina, te pomlađuje organizam i pomaže u borbi s raznim kožnim bolestima i infekcijama.
  • Normalizira proizvodnju hemoglobina, smanjuje kolesterol, regulira krvni tlak i pomaže boljoj cirkulaciji.
  • Pozitivno djeluje na vid, te pomaže kod liječenja problema s raznim očnim bolestima
  • Pomaže kod problema sa snom, povećava energiju tijela i hrani naše mišiće.
  • Zahvaljujući biljci bibhitaki, triphala djeluje pozitivno i na živčani i dišni sustav
  • Postoji još niz dobrobiti koje redovno unošenje dodatka prehrani triphala ima na organizam, no one nisu detaljno istraživane u zasebnim istraživanjima, te je njihovo djelovanje na pojedine probleme još uvijek pod znakom upitnika.

Dodatak prehrani kapsule Dabur Triphala djeluje na sve tri doše, psihofiziološke energije u ayarvedi medicini. Svaka od tri biljki ima pozitivno djelovanje na jednu od njih, a Dabur triphala ih sadrži sve.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.