Sena – čarobna biljka za probavni sustav

Sena je biljka koja se već tisućama godina koristi u tradicionalnoj medicini i ima poznati pozitivni učinak na probavni trakt. Nakon što je medicina otkrila veliku važnost probave u očuvanju ljudskog zdravlja i povezala bolesti probavnog sustava s velikim brojem drugih akutnih bolesti, sve se više pažnje posvećuje funkciji probave i njenom održavanju.

Neprocjenjiva uloga probavnih bakterija strogo je povezana s imunološkim sustavom i njegovim normalnim radom, koji će savršeno funkcionirati samo ako se oko njega vodi briga.

Konzumacija kvalitetne hrane pune vlakana i redovito unošenje dovoljnih količina tekućine ponekad nije dovoljno za održavanje dobre probave, koju vanjski faktori poput stresa, neredovite tjelesne aktivnosti ili neke druge bolesti mogu narušiti.

Ovdje u pomoć dolazi biljka koja stotinama godina uživa veliki ugled među zagovornicima tradicionalne medicine i liječenja biljem. Njeno je ime sena.

Zatvor je veliki problem današnjice

Zatvor ili opstipacija je jedan od najčešćih problema modernog čovjeka i smatra se problemom koji može ozbiljno narušiti kvalitetu života ili čak utjecati na psihičko zdravlje pojedinca.

Moderan način prehrane koji se bazira na  brzoj hrani, unosu velikih količina šećera i malih količina dijetalnih vlakana učinio je opstipaciju medicinskim problemom koji se mora što prije riješiti. Do opstipacije će vrlo brzo doći ako se uz lošu prehranu veže i stres, manjak fizičke aktivnosti i promjena crijevne flore.

Ti faktori loše utječu na sposobnost crijeva da probavljaju hranu i smanjuju pokretljivost crijeva, pa tako otežavaju izbacivanje otpadnih tvari. Kod problema sa zatvorom, dokazano pomaže biljka sena.

Dobrobiti sene

Za rješavanje zatvora potrebno je promijeniti način prehrane, smanjiti stres i iskoristiti blagodati moćne biljke sene.

Za liječenje zatvora potrebno je povećati unos vlakana u prehrani i nastojati se kretati što više. Zatim u prehranu treba dodati:

  • senu
  • suhe šljive
  • smokve
  • sjemenke lana
  • chie
  • psillium ili trputac
  • ostale poznate prirodne laksative

Gore spomenute namirnice ekspandiraju se u crijevima i na taj način vrše jači potisak za pražnjenjem. Prilikom ekspanzije te biljke u sebe apsorbiraju štetne elemente iz crijeva i na neki način potpomažući pražnjenje vrše drenažu, tj. stružu sa stijenki crijeva ostatke stare stolice. Sena je po svojoj učinkovitosti poznata još iz doba drevne Kine i jedan je od najboljih prirodnih laksativa.

U pitanju je grmolika biljka koja može narasti čak do dva metra, a raste u određenim predjelima Afrike i Azije. Odavno je otkrivena njena velika korist u medicini i  fitoterapiji što se tiče probavnih tegoba i zatvora.

U pitanju su njena laksativna svojstva koja su omogućila liječenje i najtežih oblika opstipacije. Sena se pokazala odličnim rješenjem u liječenju zatvora, i vrlo brzo stekla kultno mjesto u fitoterapiji.

Sena je odličan dodatak prehrani i kod mršavljenja, budući da potiče rad probavnog sustava.

Sena i mršavljenje

 

Čaj sa senom djeluje brzo i efikasno

Ljekoviti spojevi u seni djeluju tako da povećaju volumen sadržaja crijeva, čine stolicu mekšom i potiču češće i lakše pražnjenje.

Stoga senu treba uzimati navečer da bi do pražnjenja crijeva došlo ujutro.

S obzirom na to da se sena smatra jakim laksativom potrebno ju je pažljivo primjenjivati i dozirati. Držati se uputstva na proizvodu je najbolji način za pravilnu konzumaciju, bez obzira jesu li u pitanju kapsule ili čaj od sene. Za sve koji imaju potrebu za kvalitetnim proizvodima od sene u koje su se uvjerili brojni korisnici preporučujemo ova dva proizvoda.

Također ju nije preporučljivo uzimati dugi vremenski period, a odličan način konzumacije sene je sa suhim šljivama i sličnim pokretačima probave, jer se tada može konzumirati u manjoj mjeri i organizam se neće naviknuti na nju.

Sena je biljka koja će riješiti akutno stanje opstipacije, ali se ne može konzumirati duže jer uzrokuje navikavanje crijeva i time njena konzumacija gubi smisao.

U slučaju ozbiljnijih problema sa zatvorom, kada čak ni sena ne pomaže, jedno od najboljih rješenja je duboki klistir debelog crijeva sa mlakom izvorskom vodom i dodatkom dvije žlice maslinovog ulja i dvije žlice jabučnog octa. Unešena tekućina rezultirat će omekšavanjem sadržaja crijeva otapajući pritom staru stolicu, čija struktura s vremenom postane nalik tvrdoj glini, te je zbog toga tijelo više ne može izbaciti van.

 

 

UŠTEDITE UZ KUĆU ZDRAVLJA

-20% POPUSTA

VITAMINI, ZAČINI, ŠAMPONI, MASKE I REGENERATORI

PROVJERI PONUDU!

KLIKNI OVDJE

This will close in 0 seconds

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.