Šafran – začin vrijedan zlata

Safran – zacin vrijedan zlata 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Šafran (lat. Crocus sativus) je prelijepa biljka ljubičastih cvjetova koja je pokazala iznimnu snagu i ljekovitost od davnina te je stoga vrlo cijenjena u medicini. Od nje se dobiva i jedan od najskupljih začina na svijetu koji se koristi u mnogim svjetskim kuhinjama pa se šafran često naziva „kraljevskim začinom“.

Šafran je biljka iz roda perunika koja inače samoniklo raste gotovo u cijeloj Europi, a porijeklo joj je Bliski istok. No, s obzirom na to da se jako mnogo koristi u kulinarstvu šafran se počeo uzgajati diljem svijeta, a osobito u području Sredozemlja gdje je jako popularan.

Šafran je svestran začin koji oduševljava okusom i bojom stoga je njegovo uvođenje u prehranu veliki plus za svakog pojedinca.

Vrste šafrana

Šafran je začin intenzivne arome i mirisa te blago gorkastog okusa stoga nije potrebna velika količina prilikom kuhanja. On će jelu u kojeg se dodaje dati ne samo odličnu aromu već i predivnu te specifičnu žutu boju.

Naziv šafran je dobio iz perzijske riječi za’faran, koja u prijevodu znači “budi žut”.

Postoji nekoliko vrsta šafrana, a vrsta koja se najviše koristi za proizvodnju začina je tzv. jesenski krokus. Ljubičasti cvat ove biljke se događa u jesen, a bere se dok su cvjetovi zatvoreni jer se na taj način osigurava očuvanje najkvalitetnijih stigmi ili niti šafrana. Pretvaranje stigmi iz tučka u začin je dugotrajan i mukotrpan proces jer se stigme skidaju ručno, najčešće pomoću pincete, i nakon toga oprezno suše. Ovo je još jedan od razloga zašto šafran ima mnogo višu cijenu nego ostali začini.

Ljekovitost šafrana

Šafran i njegov prah su iznimno cijenjeni i koriste se vrlo raznoliko, osobito u kulinarstvu i medicini. Dakle, osim što je jedan od najcjenjenijih svjetskih začina šafran ima i blagotvorno djelovanje na čovjekovo zdravlje.

Safran – zacin vrijedan zlata 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Šafran je od davnina simbol mudrosti i bogatstva u materijalnom i duhovnom aspektu.

Šafran je koristan za:

  • probleme s depresijom, anksioznosti i tjeskobom
  • zdravlje očiju
  • zaštitu tijela od slobodnih radikala
  • bola kod menstrualnih tegoba
  • kožnih problema
  • reguliranja triglicerida i kolesterola u krvi

Šafran u ljudskom tijelu djeluje kao antioksidans i umanjuje štetu slobodnih radikala svojim antikancerogenim svojstvima. Pomaže i kod stanja depresije i anksioznosti te jača imunitet.

Konzumiranje šafrana ima velik utjecaj i na kardiovaskularni sustav jer pomaže u regulaciji razine masnoća u krvi, osobito loših triglicerida, te samim time poboljšava cirkulaciju. Poznato je i da utječe na vid i čuva zdravlje očiju, a otkriveno je i da učinkovito liječi i neka kožna oboljenja kao što su primjerice akne.

Šafran je učinkovit i u otklanjanju problema u radu bubrega i mokraćnih kanala, a blagotvorno djeluje i na probavu umanjujući grčeve i zatvor. Šafran će pomoći i pri uklanjanju nekih menstrualnih tegoba kao što su bol i grčevi.

Konzumacija šafrana

Zbog svojih antikancerogenih svojstava, jačanja imuniteta i mnogih drugih dobrobiti na zdravlje, šafran se preporučuje za svakodnevnu konzumaciju kod raznih tegoba.

Intezivnog je i jakog mirisa s gorkim okusom, te jelu daje posebnu aromu i boju. Konzumira se u malim količinama i manje od pola čajne žličice je dovoljno za jelo. Jedno od najpoznatijih jela u kojima je šafran “tajni” sastojak je rižoto Milanese.

Da bi se najbrže osjetila djelotvornost šafrana preporučujemo piti čaj od šafrana. Prilikom pijenja čaja od šafrana vrlo brzo se može utvrditi zašto se šafran naziva kraljevski začin ili kralj svih začina. Čaj od šafrana ima trenutno djelovanje na raspoloženje i potiče pozitivno strujanje misli. Čaj od šafrana vrlo je jednostavno spremiti, dovoljno je u šalicu kupuće vode staviti nekoliko niti šafranskog tučka i piti toplog.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.