Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Preslica – bogatstvo minerala u jednoj biljci

Zdravlje iz prirode

Preslica – bogatstvo minerala u jednoj biljci

Preslica, poznata i kao poljska preslica, jedna je od naizgled običnih i manje atraktivnih biljaka i često je pogrešno smatrana korovom, ali se u njoj krije mnogo više nego što oči vide. Primjena preslice je izuzetno raznolika i svestrana pa se koristi u mnogim segmentima liječenja, tretmanima za ljepotu, ali i kao sredstvo za pranje bogato silikatima.

Preslica je od povijesti poznata ljudima

Preslica je biljka iz porodice Equisetatae koja se ubraja u skupinu papratnjača i vrlo ju je lako prepoznati po njenim iglicama obloženim silikatima. Ova je trajna zeljasta biljka u narodu poznatija pod imenom konjski rep, a najrasprostranjenija je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.

Biljka je izgrađena člankovito, a listovi su joj vrlo mali. Preslica raste u oblik piramide, a naraste do visine od 50 centimetara. Stabljika svoju čvrstoću duguje silikatnim kristalima koji imaju gotovo deset posto udjela u njenoj ukupnoj težini.

Dobrobiti preslice na organizam

S obzirom na to da ova biljka ima svoj zeleni dio(sterilni) i smeđi dio(fertilni) važno je napomenuti da se u medicini i za ljekovite pripravke koristi samo zeleni dio, a to je zapravo njen nadzemni dio.

Preslica svoju korisnost u liječenju može zahvaliti velikom udjelu silicijskih spojeva, ali i bogatstvu flavonoida i fitosterola koje sadrži. Također je bogata i željezom, kalcijem i manganom.

Preslica

Preslica

Riznica minerala

Njena velika sposobnost upijanja tvari iz tla učinila ju je pravom malom riznicom minerala. Zbog toga se često naziva i remineralizirajućom biljkom. Ovo svojstvo preporučuje njeno korištenje za obnovu koštanog tkiva pa je stoga idealno rješenje za povećanje gustoće kostiju kod žena oboljelih od osteoporoze. Osim toga, konzumacijom pripravaka od preslice omogućit ćete tijelu bolju apsorpciju kalcija i brže zacjeljivanje lomova.

Protuupalno i diuretsko djelovanje

Preslica je poznata i po svojem protuupalnom djelovanju te je preporučljiva kao pomoć pri liječenju reumatoidnog artritisa i gihta. U tu se svrhu često konzumira ekstrakt od preslice.

Preslica je vrlo poznata i po svom snažnom diuretskom djelovanju jer može pomoći u izbacivanju velike količine vode iz organizma. Rasprostranjeno se koristi kao pomoć u liječenju edema baš zbog svojih diuretskih svojstava.

Pomaže u liječenju upalnog trakta

Blagotvorno djelovanje preslice pokazalo se i u liječenju bolesti urinarnog trakta pa će pomoći kod raznih upala, infekcija i cistitisa vezanih uz mokraćne kanale i bubrege. Jednako je učinkovita i u borbi s bubrežnim kamencima te se koristi za njihovo otapanje i smanjivanje.

U ove se svrhe najčešće koristi u obliku čaja, a u tom je obliku prepoznata i kao dobar saveznik u borbi protiv celulita.

Preslica ima i koagulirajuću aktivnost pa je od velike pomoći kod obilnih menstruacija, ali i kao pomoć kod raznih vrsta krvarenja kao što su krvarenje iz nosa, maternice ili crijeva. U obliku obloga može se koristiti i za smanjivanje menstrualnih tegoba.

Preslica je odlično sredstvo za postizanje ljepšeg izgleda kože, kose i noktiju za što se najčešće koriste tinkture.

Konzumacija preslice

Preslica se može konzumirati u obliku čaja, tinkture ili kao tonik za kožu. Tinktura je spoj preslice i alkohola i uzima se u obliku kapi, razrijeđena u vodi. Tonik se koristi za vanjsku upotrebu i vrlo se često nanosi kao podloga za noćnu kremu prije odlaska na spavanje.

Preslica ima vrlo svestranu upotrebu i njeno umjereno konzumiranje ubrzo će pokazati odlične rezultate.

Sena – čarobna biljka za probavni sustav

Sena je biljka koja se već tisućama godina...

Šumska kupka shinrin yoku za zdravlje

Šumska kupka Shinrin yoku sve je popularnija...

Šumska terapija za tijelo i dušu

Šumska terapija ili šumska kupka metoda je gdje...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.