Banane su poznato slatko tropsko voće vrlo ugodnog okusa i mirisa, koje se uzgajaju i rastu u tropskim zemljama, a konzumiraju diljem svijeta. Vrlo su popularno voće kod ljudi svih uzrasta, a osim izvrsnog okusa mogu se pohvaliti i mnoštvom hranjivih sastojaka.
Banane su biljke iz porodice Musa, jednosupnica iz porodice bananovki i u taj rod se ubraja čak pedeset vrsti banana. Banana je istovremeno ime i za plod i za drvo na kojem taj plod raste. Banane koje se danas uzgajaju nastale su križanjem različitih vrsta i zbog toga više nemaju sjemenke te je uzgoj tih vrsta najrašireniji.
Banane rastu u grozdovima na drvu banane, koje je zapravo zeljasta biljka, a ne pravo drvo. Rastu na svim vrstama tla, a bitno je da budu posađene na većoj udaljenosti kako bi imale mjesta za rast i da nisu izložene vjetru jer to ovoj biljci ne odgovara.
Zelene banane su znatno zdravije
Banana raste vrlo brzo i nakon razdoblja cvatnje nastaju plodovi koji se beru zeleni. Zelena banana se tada ostavlja daljnjem sazrijevanju ili se od nje proizvodi prah zelene banane koji mnogi često nazivaju i brašnom. Prah zelene banane je iznimno blagotvorna i korisna namirnica o kojoj ćemo u nastavku reći nešto više.
Prah zelene banane
Prah zelene banane nastaje postupkom koji se naziva liofilizacija, a riječ je o postupku sušenja u smrznutom stanju čime se osigurava očuvanje korisnih nutrijenata i aktivnih sastojaka zbog čega je ovaj dehidrirani prah koncentriran i samim time omogućuje bolju i kvalitetniju apsorpciju svih vitamina i minerala koje sadrži, čak i pri manjom unosu.
Dobrobiti praha zelene banane
Prah zelene banane je jako blagotvoran za čovjeka i može pomoći pri liječenju mnogih simptoma i stanja. S obzirom na to da su zelene banane iznimno bogate vlaknima one su zbog toga i jako dobre za održavanje zdrave crijevne flore.
Zelene banane štite želudac i vrlo su pogodne za dijabetičare, one pomažu u smanjivanju kolesterola u krvi, čuvaju bubrege i snižavaju krvni tlak te su odlična pomoć za uklanjanje ili ublažavanje grčeva u nogama zbog bogatstva magnezija kojeg sadrže.
Konzumacija praha zelene banane vrlo je preporučljiva jer je ovaj specijalni prah jako hranjiv i sadrži mnogo minerala i vlakana te otpornog (rezistentnog) škroba koji izuzetno pozitivno utječe na metabolizam osobe koja ga redovno koristi. Otporni škrob je fantastičan izvor probiotika, a zelene banane su pravo carstvo probiotika.
Prah zelene banane je i odličan izvor magnezija, kalija i željeza pa je njegovo korištenje u smislu zamjene pšeničnog brašna odlično rješenje za sve ljubitelje zdrave prehrane, ali i za osobe koje boluju od autoimunih bolesti i kojima se preporučuje izbjegavanje pšeničnog brašna i brašna od sjemenki.
Brašno zelene banane će unijeti zdravu notu u svako jelo jer ne sadrži gluten, što je velika prednost.
Zbog toga je prah zelene banane velika pomoć pri kontroli razine šećera u krvi, a samim time je i odlična pomoć pri mršavljenju.
S obzirom na svoj oblik, prah zelene banane se vrlo lako miješa s ostalim vrstama brašna, osobito jer gotovo i nema okus. Zbog toga je odličan izbor za izradu smoothieja, dresinga za salatu, zobenih kaša i slično, a može se koristiti umjesto uobičajenog brašna u svim jelima bez bojazni da će promijeniti njihov okus.