Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Prah zelene banane

Zdravlje iz prirode

Prah zelene banane

Banane su poznato slatko tropsko voće vrlo ugodnog okusa i mirisa, koje se uzgajaju i rastu u tropskim zemljama, a konzumiraju diljem svijeta. Vrlo su popularno voće kod ljudi svih uzrasta, a osim izvrsnog okusa mogu se pohvaliti i mnoštvom hranjivih sastojaka.

Banane su biljke iz porodice Musa, jednosupnica iz porodice bananovki i u taj rod se ubraja čak pedeset vrsti banana. Banana je istovremeno ime i za plod i za drvo na kojem taj plod raste. Banane koje se danas uzgajaju nastale su križanjem različitih vrsta i zbog toga više nemaju sjemenke te je uzgoj tih vrsta najrašireniji.

Banane rastu u grozdovima na drvu banane, koje je zapravo zeljasta biljka, a ne pravo drvo. Rastu na svim vrstama tla, a bitno je da budu posađene na većoj udaljenosti kako bi imale mjesta za rast i da nisu izložene vjetru jer to ovoj biljci ne odgovara.

Zelene banane su znatno zdravije

Banana raste vrlo brzo i nakon razdoblja cvatnje nastaju plodovi koji se beru zeleni. Zelena banana se tada ostavlja daljnjem sazrijevanju ili se od nje proizvodi prah zelene banane koji mnogi često nazivaju i brašnom. Prah zelene banane je iznimno blagotvorna i korisna namirnica o kojoj ćemo u nastavku reći nešto više.

Prah zelene banane

Prah zelene banane nastaje postupkom koji se naziva liofilizacija, a riječ je o postupku sušenja u smrznutom stanju čime se osigurava očuvanje korisnih nutrijenata i aktivnih sastojaka zbog čega je ovaj dehidrirani prah koncentriran i samim time omogućuje bolju i kvalitetniju apsorpciju svih vitamina i minerala koje sadrži,  čak i pri manjom unosu.

Dobrobiti praha zelene banane

Prah zelene banane

Prah zelene banane

Prah zelene banane je jako blagotvoran za čovjeka i može pomoći pri liječenju mnogih simptoma i stanja. S obzirom na to da su zelene banane iznimno bogate vlaknima one su zbog toga i jako dobre za održavanje zdrave crijevne flore.

Zelene banane štite želudac i vrlo su pogodne za dijabetičare, one pomažu u smanjivanju kolesterola u krvi, čuvaju bubrege i snižavaju krvni tlak te su odlična pomoć za uklanjanje ili ublažavanje grčeva u nogama zbog bogatstva magnezija kojeg sadrže.

Konzumacija praha zelene banane vrlo je preporučljiva jer je ovaj specijalni prah jako hranjiv i sadrži mnogo minerala i vlakana te otpornog (rezistentnog) škroba koji izuzetno pozitivno utječe na metabolizam osobe koja ga redovno koristi. Otporni škrob je fantastičan izvor probiotika, a zelene banane su pravo carstvo probiotika.

Prah zelene banane je i odličan izvor magnezija, kalija i željeza pa je njegovo korištenje u smislu zamjene pšeničnog brašna odlično rješenje za sve ljubitelje zdrave prehrane, ali i za osobe koje boluju od autoimunih bolesti i kojima se preporučuje izbjegavanje pšeničnog brašna i brašna od sjemenki.

Brašno zelene banane će unijeti zdravu notu u svako jelo jer ne sadrži gluten, što je velika prednost.

Zbog toga je prah zelene banane velika pomoć pri kontroli razine šećera u krvi, a samim time je i odlična pomoć pri mršavljenju.

S obzirom na svoj oblik, prah zelene banane se vrlo lako miješa s ostalim vrstama brašna, osobito jer gotovo i nema okus. Zbog toga je odličan izbor za izradu smoothieja, dresinga za salatu, zobenih kaša i slično, a može se koristiti umjesto uobičajenog brašna u svim jelima bez bojazni da će promijeniti njihov okus.

Što je Triphala i za što se koristi?

Dodatak prehrani triphala obnavlja zdravlje, a u...

Što predstavlja Drvo života u keltskoj tradiciji?

Drvo života jedan je od glavnih simbola keltske...

Krom je esencijalni mineral u organizmu

Krom je esencijalni mineral, koji je neophodan...

Ekstrakt brokule štiti organizam

Ekstrakt brokule jedan je od poznatijih...

Zašto je gljiva Cordyceps toliko ljekovita?

Cordyceps sinensis  jedna od najmoćnijih...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.