Paprena metvica potiče hormon sreće i čini život ljepšim

Zdravlje iz prirode

Paprena metvica potiče hormon sreće i čini život ljepšim

Paprena metvica ili menta (lat. Mentha / piperita) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača koja već na prvi susret očarava svojim aromatičnim mirisom koji je poznat i pod nazivom mentol. Osim širokog raspona korištenja u kulinarstvu, ova cijenjena biljka ima i bitnu zdravstvenu primjenu te može biti velika pomoć kod raznih zdravstvenih tegoba.

Paprena metvica je tako dostupna i tako pristupačna biljka, potrebno se samo malo pobliže upoznati sa njenim ljekovitim svojstvima i redovno je konzumirati da bi se iskoristile sve njene dobrobiti.

O paprenoj metvici

Riječ je o stabljici koja ne raste samoniklo već se uzgaja. U Europi je otkrivena u 15. stoljeću, iako se na Dalekom istoku koristila još od daleke prošlosti i poznata je po svojim ljekovitim svojstvima. Danas se menta u najvećoj količini koristi u arapskom dijelu svijeta gdje je jedan od glavnih začina i najbiranija vrsta čaja.

Paprena metvica obično naraste najviše do jednog metra visine, a pogoduju joj izrazito pjeskovita tla. Biljka cvate ljeti, u periodu od lipnja do kolovoza, a cvjetovi su joj maleni i prikupljeni u dugačke cvatove valjkastog oblika.

Ljekovitost paprene metvice

Paprena metvica

Paprena metvica

Paprena metvica je u potpunosti iskoristiva pa se koriste njeni listovi, kao i cijela nadzemna stabljika prepuna zdravih nutrijenata. Najomiljeniji i najkorišteniji dijelovi paprene metvice su svakako njeni listovi koji su aromatični i prepuni flavonoida.

Ljekovitost metvice se odražava u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba, osobito jer njen sastav ne uzrokuje nikakve nuspojave. Zbog njenog mirisa i velike količine mentola koje sadrži vrlo je privlačna ljudima svih uzrasta.

Mentol je ciklički alkohol koji se nalazi u ulju paprene metvici i on je zaslužan za aktivaciju receptora osjetljivih na hladnoću pa je mnogima upravo osjećaj hlađenja kože i sluznice prva pomisao kad se spomene riječ mentol. On se često dodaje u zubne paste i oralne vodice jer sprječava bolesti desni i smanjuje loš dah. Zbog toga se paprena metvica smatra jednim od najboljih načina za održavanje kvalitete oralnog zdravlja.

Paprena metvica ima i veliki utjecaj na probavni sustav i poznato je da ublažava bol u želucu i crijevima te smanjuje osjećaj mučnine, pa se zbog toga često koristi za liječenje mučnine uzrokovane vožnjom i putovanjem. Posebno u konzumiranju kroz čaj.

Ona je i diuretik pa je odlična za smanjenje apetita i poticanje metabolizma pa je samim time velika pomoć kod mršavljenja. Jedan od čestih poremećaja probave modernog vremena je i iritabilni kolon, a pripravci metvice su se pokazali kao velika pomoć u ublažavanja tegoba vezanih uz ovu neugodnu bolest.

Paprena metvica izvrsna je protiv mučnine, saveznik u borbi protiv viška kilograma i potiče proizvodnju serotonina, hormona sreće.

Pripravci napravljeni od paprene metvice također su poznati po svom djelovanju na sve poremećaje uzrokovane stresom zato što metvica sadrži veliku količinu triptofana, aminokiseline koja sudjeluje u proizvodnji takozvanog hormona sreće, serotonina. Na taj način se mogu kvalitetno liječiti glavobolje i želučane tegobe uzrokovane stresom, a i liječiti nesanica.

S obzirom na to da se u njoj nalazi i bogatstvo vitamina A i C ona je odlična i kao pomoć za smanjivanje simptoma prehlade, osobito jer djeluje protuupalno i neutralizira opasne slobodne radikale.

Jedan od sastojaka paprene metvice je i perililni alkohol za kojeg se smatra da ima antikancerogena svojstva i da poboljšava obranu organizma od stvaranja tumorskih stanica.

Ova se biljka najčešće koristi u obliku čaja, ali i kao začin za:

 • juhe
 • salate
 • jela od povrća
 • slastice

Ulje paprene metvice

Osobito dobro djelovanje paprene metvice je kad se ona koristi u obliku eteričnog ulja koje sadrži veće količine vitamina i minerala nego čaj. Bogato je:

 • omega kiselinama
 • vitaminima A i C
 • željezom
 • magnezijem
 • kalcijem
 • i još mnogim drugim bitnim mineralima

Ulje će izvrsno djelovati u liječenju:

 • migrena
 • reume
 • alergijskih kožnih upala
 • probavnih problema
 • simptoma prehlade i kašlja.

Oralnim uzimanjem možete doprinijeti zdravlju jetre i žuči, te smanjiti probleme s aknama.

Korištenjem kao dodatak ulju za masažu umanjit ćete upalu mišića.

Cimet i koje su sve prednosti konzumiranja cimeta?

Cimet (lat. Cinnamomum ceylonicum ili Cinnamomum...

Cordyceps iskustva i ljekovita svojstva

Cordyceps iskustva i dobrobiti poduprijete su...

Šumska kupka shinrin yoku za zdravlje

Šumska kupka Shinrin yoku sve je popularnija...

Cordyceps iskustva i dobrobiti kroz istraživanja

Cordyceps iskustva I dobrobiti Coryceps iskustva...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.