Papaja ili „anđeosko voće“

Papaja ili andeosko voce 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Papaja je tropska biljka koja dolazi iz Amerike, a prvi je puta kultivirana u Meksiku odakle se njen uzgoj proširio na područje južnih dijelova SAD-a i tropskih zemalja čija klima odgovara njenom uzgoju. Plodovi papaje su vrlo slatki i ukusni pa se konzumiraju u obliku salata i sokova diljem čitavog svijeta.

O papaji

Papaja ima oblik stabla i najčešće naraste do deset metara u visinu, s listovima koji rastu samo na vrhu stabljike. Plod papaje je vrlo sličan dinji, s glatkom korom žutozelene boje i jarko narančastom unutrašnjosti. Centar papaje čini sredina ispunjena crnim sjemenkama, a vanjski omot joj je kora koja sadrži neke štetne tvari zbog čega se plod obavezno mora oguliti.

Ovo je tropsko voće vrlo zdravo i bogato mnogim nutrijentima stoga je preporučljivo za češću kombinaciju i obogaćivanje prehrane. Iako se kod papaje za konzumaciju mogu koristiti i list, korijen, cvijet i plod, ali većina ljudi najviše voli koristiti plod.

Dobrobiti konzumiranja papaje

Zbog velikog obilja ljekovitih spojeva i sastojaka papaja ima protuupalna i antioksidativna svojstva i odličan je podizač imuniteta, osobito za vrijeme zimskog razdoblja.

Papaja je bogata vitaminima i mineralima, osobito vitaminom C. Redovna konzumacije ovog voća u hladnim mjesecima pomaže organizmu u borbi s virusima i prehladama tijekom zime. Ostali vitamini su odlični za održavanje zdravlja i ljepote kože.

Papaja ili andeosko voce 1 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Obilatost aktivnih biljnih spojeva kao što su pigmenti lutein i likopen potvrđuju njena ljekovita svojstva i blagotvorni utjecaj na cijeli organizam. Uz vitamin C koji djeluje kao antioksidans i kao važan čimbenik u sintezi kolagena papaja će pomoći u poboljšavanju izgleda kože, ali i kose čiji rast potiče upravo vitamin A kojeg ovo izuzetni voće ima u izobilju.

Zbog svojeg jakog djelovanja i odličnih zdravstvenih prednosti pomoći će u liječenju različitih zdravstvenih tegoba. Osim liječenja kožnih bolesti i psorijaze ekstraktom papaje može se detoksicirati čitavi probavni sustav, ali i liječiti bolesti uzrokovane raznim mikrobima i bakterijama. Utjecaj papaje na probavni sustav je izniman stoga se vrlo učinkovito koristi kao pomoć kod zatvora. Na isti način smanjuje rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Papaja sadrži i lako probavljiva vlakna koja reguliraju rad probavnog sustava i omogućuju organizmu da pravilno troši masnoće iz hrane te da ih ne skuplja u zalihe. Zbog toga je redovna konzumacija papaje jako dobar način za postizanje željene tjelesne težine.

Još je jedan jako bitan sastojak papaje koji moramo navesti – riječ je o enzimu papainu  koji je sličan ljudskom enzimu pepsinu koji se nalazi u želucu i koji pomaže probavi. Papain djeluje gotovo na isti način, uz dodatak da je dobar i za borbu s alergijama. Ovo je enzim koji će potaknuti čišćenje organizma od štetnih tvari.

Način konzumacije papaje

Jedan od boljih načina iskorištavanja blagodati koje pruža papaja, osim konzumacije svježe ili sušene papaje, je konzumacija ekstrakta papajinog lišća. Nedavno je otkriveno da ovaj ekstrakt pojačava proizvodnju citokina u ljudskom tijelu čime direktno utječe na podizanje imunološkog sustava i stvaranje jake obrane od svih vrsta tumora.

Ima utjecaja i na zdravlje srca i krvnih žila jer njeni antioksidansi i vitamini sprječavaju oštećenja krvnih stanica i time čuvaju krvne žile od oštećenja i ateroskleroze.

Ekstrakt papaje djeluje i protuupalno jer sadrži mnogobrojne enzime koji razgrađuju proteine i vitamine koji djeluju na isti način. Ovdje moramo spomenuti i kolin, sol iz papaje koja sudjeluje u izgradnji staničnih membrana i smanjuje upalne procese u tijelu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.