Medicinske gljive-drevna znanja za suvremene bolesti

0
506
Medicinske-gljive-imunitet

Medicinske gljive dokazano jačaju imunitet i štite zdravlje svojim nutritivnim vrijednostima. Ovaj članak je kratki uvod u svijet medicinskih gljiva.

Medicinske gljive podižu imunitet i vraćaju snagu, od davnina su simbol zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti

Ljekovitost gljiva poznata je već tisućama godina u drevnim kulturama Tibeta, Kine i Indije. Smatrali su ih eliksirom života i kroz povijest su zadržale visoko cijenjeno mjesto u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kineska farmakopeja bilježi uporabu više od 100 vrsta gljiva kojima se i danas koriste praktičari tradicionalne kineske medicine za liječenje niza bolesti i imunoloških poremećaja.

Medicinske gljive više od 100 tisuća znanstvenih istraživanja

 Djelotvornost medicinskih gljiva, kako ih nazivaju, potvrđuju suvremena znanstvena i medicinska istraživanja. U Aziji ih je u posljednja tri desetljeća, posebice u Japanu, Kini i Južnoj Koreji, provedeno više od 100 tisuća. Mnoge ljekovite pripravke od gljiva danas proizvodi većina glavnih japanskih, korejskih i kineskih farmaceutskih kompanija.

 I na Zapadu je rast popularnosti pripravaka od gljiva zaintrigirala znanstvenike, a klinička ispitivanja dala su obećavajuće rezultate. Najviše ih je obavljeno u SAD-u, a znanstvena objašnjenja o djelovanju spojeva iz medicinskih gljiva u životinjskom i ljudskom organizmu sve su brojnija u recenziranim znanstvenim i medicinskim časopisima.

najviše je pažnje posvećeno pitanju – jesu li medicinske gljive učinkovite protiv karcinoma – ubojice broj 2 u suvremenom svijetu?

Nedavno izolirani i identificirani spojevi iz ljekovitih gljiva pokazali su se perspektivnim imunomodulatorima. Riječ je o vrsti  polisaharida, nazvanima beta glukani. Premda sami po sebi ne liječe, njihova je vrijednost u tome što brzo jačaju imunološki sustav i poboljšavaju njegovu funkciju, stoga im se pripisuje antitumorsko i protukancerogeno djelovanje. 

Ispitivanja su u uključivala nekoliko vrsta gljiva i, iznenađujuće, svaka je kao antikancerogeno sredstvo djelovala na sebi svojstven način.

Dok su najviše pažnje privlačila razna imunološka i antikancerogena svojstva ovih gljiva, pokazalo se da one nude i druga potencijalno važna terapijska djelovanja. Njihov je učinak, naime, i antioksidativan i antihipertenzivan. Istraživanja zatim govore da su prirodni regulatori razine kolesterola i glukoze, da štite kardiovaskularni sustav i pomažu u njegovom liječenju, što je posebno važno kod suvremenog načina života, da štite jetru, djeluju protuupalno, antivirusno, antibakterijski i antimikrobno. 

Ohrabrujuće je otkriće da medicinske gljive nisu toksične i nemaju štetne učinke

Možda najviše ohrabruje opažanje većine ovih istraživanja da polisaharidi dobiveni iz gljiva imaju sposobnost – koriste li se prije i tijekom radioterapija i / ili kemoterapija – značajnog smanjenja nuspojava. U isto vrijeme nisu toksični niti imaju štetne učinke.

Ljekovite gljive su odobrene kao dodatak standardnim načinima liječenja karcinoma u Japanu i Kini više od 30 godina i imaju opsežnu kliničku povijest sigurne uporabe kao pojedinačni lijekovi ili u kombinaciji s kemoterapijom i radioterapijom.

Zapadna konvencionalna medicina ima za cilj na mnogo načina ukloniti bolest, a ne ojačati organizam pacijenta i njegove obrambene sposobnosti. Istodobno, na Istoku se spojevi dobiveni iz ljekovitih gljiva intenzivno koriste kako bi se povećala otpornost na bolesti i normalizirale tjelesne funkcije. Stoga se takvi ekstrakti koriste za liječenje nedostatnosti ili blokada qi ili ch’i – „vitalne“ ili životne energije u tijelu, te harmoniziranju kineskog načela yina i yanga, odnosno njihova međusobnog odnosa. 

 

Medicinska-gljiva-ganoderma-lucidum
Ganoderma lucidum Reishi

Naš izbor vrlo učinkovitih gljiva kao dodataka prehrani svakako su ganoderma reishi, cordyceps i shitake. Renomiranog proizvođača po izvornoj recepturi Oriental Herbsa jer se njihov brand Dr Chen farmacija pokazao vrlo učinkovitim i cjenovno dostupnim. Za ljubitelje kave tu je svakako i zdravija opcija, ali jednako ukusna i mirisna  Ganoderma coffee.