Gorka dinja i njen utjecaj na dijabetes

0
1120
gorka-dinja-dijabetes-kuca-zdravlja

Gorka dinja je veoma korištena ljekovita biljka u prirodnim medicinama, kao što su ayurvedska i tradicionalna kineska. Gorka dinja može pomoći tijelu kod borbe s dijabetesom. Dijabetes je najčešća bolest endokrinog sustava i jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice. Bolest karakterizira kronična hiperglikemija (povećana razina šećera u krvi), koja je rezultat nedostatka ili apsolutnog manjka proizvodnje inzulina.

Inzulin je hormon koji luči žlijezda gušterača. On služi za reguliranje šećera u krvi i metabolizam ugljikohidrata i masti. Dolaskom do poremećene regulacije inzulina u ljudskom organizmu, javlja se šećerna bolest (dijabetes). Dijabetes je sve češća bolest u raznim dijelovima svijeta, a gorka dinja je namirnica koja dokazano može pomoći u borbi s njom.

Gorka dinja ljekovita biljka

Gorka dinja se smatra magičnom biljkom, jer ima izuzetna antidijabetička svojstva.

Gorka dinja (Momordica charantia) biljka je iz porodice Cucurbitaceae. Povezana je s nizom dobrobiti koje ima na oboljele od dijabetesa, te se smatra jednom od magičnih biljki zbog svojih antidijabetičkih svojstava. Biljka se može prepoznati po rascjepkanim listovima i žutim cvjetovima. Plodovi biljke su nalik krastavcu, dok sazrijevaju su zelene boje, a kad sazriju žuto-narančaste.

gorka-dinja-kuća-zdravlja

Biljka se uzgaja u Aziji, istočnoj Africi i Sjevernoj Americi, a kroz povijest je poznati lijek iz tradicionalne kineske medicine. Plod ove biljke ima niz ljekovitih svojstava na ljudsko tijelo, a poznat je po izrazito gorkom okusu, prema čemu je biljka i dobila ime. Iako je u zapadnu medicinu ova biljka stigla tek nedavno, zbog mnogih istraživanja koja su potvrdila njenu ljekovitost postala je jedna od popularnijih biljki s ljekovitim svojstvima.

Što se dešava kada u tijelu dolazi do povećanja glukoze u krvi, tj. dijabetesa?

Postoje dvije vrste bolesti, dijabetes tip 1 i tip 2. Karakteristika tipa 1 je da tijelo ne proizvodi inzulin, te ga je potrebno unositi u tijelo. Kod tipa 2 se može razviti inzulinska rezistencija, te u tom slučaju tijelo nema dovoljne količine inzulina za normalno funkcioniranje. Većina simptoma oba tipa dijabetesa je jednaka, a simptomi uključuju:

 • Povećanu žeđ i često mokrenje
 • Mokrenje u krevet (kod djece koja inače nisu to radila)
 • Povećana želja za hranom
 • Nenamjerno mršavljenje
 • Promjene raspoloženja i razdraživost
 • Zamagljen vid, umor i slabost

Kod tipa 2 mogu se javljati i česte infekcije, čirevi na usnama ili područja tamnije kože.

Postoji niz komplikacija do kojih može dovesti dijabetes. Neke od njih su: gubitak vida, problemi sa živčanim sustavom, bolesti bubrega, srca i hipoglikemija. Upravo zbog toga, dijabetes je jedna od najopasnijih bolesti današnjice, a gorka dinja može pomoći pri njegovom liječenju.

Zbog čega je dobra za tijelo?

Gorka dinja moćna je biljka bogata bioaktivnim kemikalijama, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Plodovi gorke dinje sadrže i velike količine vitamina C, A, E, B1, B2, B3 i B6. U plodu nalaze i razni minerali, uključujući kalij, kalcij, cink, magnezij, fosfor i željezo.

gorka-dinja-mormodica-charantia-dijabetes-kuca-zdravlja-naslovna

Gorka dinja pomaže kod problema poput hiperlipidemije, probavnih ili menstrualnih tegoba. Ima snažna antivirusna svojstva, koja pomažu imunološkom sustavu. Istraživanja su pokazala da ima i antikancerogena svojstva, te da pomaže protiv karcinoma:

 • dojke
 • kože
 • prostate
 • jezika i grkljana
 • leukemije

Djelovanje gorke dinje u nekim istraživanjima pokazalo se sličnim kao kod kemoterapije, a glavna prednost je što nema nuspojava kod liječenja.

Osim navedenih pozitivnih djelovanja na organizam, gorka dinja štiti od malarije, pomaže kod mršavljenja, uništava crijevne parazite, a njen sok može ubrzati proces zacjeljivanja opeklina na koži.

Gorka dinja i dijabetes

Dijabetes je bolest od koje boluje veliki broj ljudi. Od 1980. brojka je porasla sa 108 milijuna oboljelih, na čak 422 milijuna u 2014. godini. Gorka dinja je bogata raznim antidijabetičkim hranjivim tvarima i pomaže radu gušterače i izlučivanju inzulina. Glikoprotein lektin koji sadrži gorka dinja, sličan je po aktivnosti inzulinu. Zbog toga je ova namirnica odličan nadomještaj oboljelima od dijabetesa. Osjećaj poboljšanja zdravstvenog stanja, osobe oboljele od dijabetesa osjećaju redovnim konzumiranjem ove namirnice i osjećaju se znatno odmornije i bolje.

Gorka dinja čaj i kapsule

Kako je gorka dinja još uvijek rijetka namirnica za nabaviti u našim krajevima, kao i to da tijelu po potrebi nekada treba jača koncentracija aktivnih sastojaka u svrhu veće dobrobiti na zdravlje, preporučuje se pijenje čaja od gorke dinje, kao i uzimanje njenog ekstrakta koji se nalazi u kapsulama. Gorku dinju u obliku čaja i kapsula lakše je pronaći i konzumirati kroz cijelu godinu. Mnoge osobe oboljele koje su oboljele od dijabetesa , koje redovito uzimaju gorku dinju kroz čaj ili kapsule mogu posvjedočiti da se njihovo stanje ne komplicira, kao i to da nemaju potrebu za dodatnim uzimanjem inzulina.

Za jednostavno unošenje dovoljne količine gorke dinje u tijelo, kvalitetan dodatak prehrani su gorka dinja čaj i kapsule od Dr. Chen Patika. Jednostavno se konzumiraju dvije kapsule dnevno, koje će se pobrinuti da tijelo prima dovoljne količine ove namirnice koja pomaže u borbi s dijabetesom, te ima niz drugih pozitivnih učinaka na tijelo.