Đumbir djeluje pozitivno na organizam

0
190
đumbir-kuca-zdravlja-2

Đumbir (lat. zingiber) dolazi iz porodice ljiljana, a njegov korijen se već godinama koristi kao ljekoviti začin diljem svijeta. U posljednjih nekoliko godina đumbir se intenzivno promatra kroz razna istraživanja, koja su dokazala njegovo povoljno djelovanje na zdravlje i organizam ljudi.

Redovno konzumiranje donosi niz dobrobiti na tijelo, a neke od poboljšanja koje donosi su:

  • Smanjenje bolova u mišićima, zglobovima i kostima
  • Reguliranje šećera u krvi i pomoć ljudima s dijabetesom
  • Jačanje imunološkog sustav
  • Bolji rad mozga i smanjenje stresa
  • Potiče probavu i olakšava stolicu
  • Te mnoge druge koje donosimo kroz nastavak teksta

Kroz ovaj tekst donosimo više o tome koje su njegove prednosti, zbog čega je korijen đumbira ljekovit i kako ga možete konzumirati.

Što je đumbir?

Đumbir je korjenasto začinsko bilje koje ima mnoštvo kvalitetnih nutrijenata i bioaktivnih komponenti koje pomažu tijelu da ostane fizički i mentalno zdravo. Rezultati koje konzumiranje đumbira donosi organizmu su veoma korisni, te ga mnogi konzumiraju kao začin ili u nekom drugom obliku, poput čaja ili ekstrakta u kapsulama.

Đumbir ima veoma dugu povijest i koristi se u raznim oblicima:

  • svjež
  • u prahu
  • kao čaj
  • kao ulje
  • kao ekstrakt
  • kao sok
  • kao dodatak kozmetici

Okus đumbira dolazi iz gingerola, sastojka koji ima antiupalna svojstva. Mnogi koriste đumbir kao rješenje za mučninu, povraćanje, ali i kronične želučane probleme.

Dobrobiti đumbira

Đumbir se već godinama koristi u tradicionalnoj istočnoj medicini i njegov korijen organizmu donosi mnoge dobrobiti.

U današnjem užurbanom načinu života, kao posljedica nekvalitetne hrane i stresa, može se javiti problem sa zatvorom. Đumbir je odličan aktivator probave, a uz to može pomoći i kod mučnina, pogotovo onih koje se javljaju kod trudnica. Naravno, potrebno ga je konzumirati u okviru dnevnih preporučenih količina, te ih ne prekoračivati, pogotovo u slučaju trudnoće.

Osobe koji imaju problema s probavljanjem hrane, mogu konzumirati đumbir u prahu, čiju djelotvornost potvrđuju dosadašnja istraživanja provedena na ovom čarobnom korijenu.

Đumbir u prahu može udvostručiti brzinu probave i doprinosi pravilnom funkcioniranju probavnog trakta.

đumbir-ulje-kuća-zdravlja

Dobrobiti đumbira su:

  • Smanjenje razine šećera u krvi (pomaže osobama s dijabetesom tipa 2)
  • Protuupalno djelovanje
  • Pomaže kod bolova u mišićima, ali i u bolovima koji su česti kod artritisa.
  • Jačanje imunološkog sustava i zaštita od prehlada
  • Poboljšava pamćenje i rad mozga
  • Regulira stres
  • Izrazito je dobar za želudac i može pomoći kod rješavanja problema s njim
  • Antiseptičko djelovanje
  • Poboljšava cirkulaciju u tijelu
  • Olakšava menstrualne tegobe

Određene supstance đumbira su toliko dobre i djeluju kao antioksidansi, te eliminiraju štetne slobodne radikale iz tijela, koji su glavni uzročnici raznih tegoba. Đumbir se povezuje i s prevencijom psihičkih bolesti, zahvaljujući pozitivnom učinku na mozak, pamćenje i smanjenje stresa.

Redovita konzumacija đumbira je povezana s prevencijom Alzheimerove bolesti, a također pozitivno djeluje i na sprječavanje ili smanjenje simptoma drugih neuroloških problema – bolesti vezanih uz mozak, kičmu i živčani sustav.

Čaj od đumbira

Mnogi ljudi tijekom zimskih dana uživaju u ispijanju čaja. Čaj od đumbira je veoma poznat po svojim ljekovitim svojstvima, a prednost konzumacije kroz čaj je što nema tako intezivan okus. Uz dodatak meda i limuna, užitak ispijanja čaja od đumbira će biti još veći.

Mnogi čajevi koje ljudi konzumiraju nemaju značajna ljekovita svojstva, stoga se preporučuje konzumacija pravih čajeva od potvrđenih ljekovitih biljki. Odličan izbor su čaj od đumbira, zeleni čaj ili oolong čaj, jer oni donose niz pozitivnih učinaka na tijelo i mogu pomoći kod raznih bolesti.

đumbir-kuca-zdravlja-4

Đumbir konzumacija

Kao i kod svih drugih namirnica, potrebno je obratiti pažnju na preporučenu dnevnu dozu. Nijedan sastojak nije 100% siguran za preveliko unošenje u tijelo, pogotovo u nekim ekstremnim slučajevima (trudnoća, bolesti…).

Općenito se preporuča svaki dan uzimati dozu do 4 grama đumbira, a kod trudnica dozu od jednog grama. Može ga se uzimati svježeg ili mljevenog, samo treba imati na umu da je 1 žlica svježeg đumbira jednaka četvrtini žlice mljevenog.

Prije konzumiranja đumbira neki ljudi se moraju posavjetovati s liječnikom:

  • osobe koje već piju lijekove za krvni tlak
  • osobe koje piju neke lijekove za regulaciju inzulina ili pak za zgrušavanje krvi
  • trudnice

S obzirom da đumbir potiče stvaranje žuči, osobe koje pate od žučnih kamenaca ne bi ga trebale konzumirati.