Bibhitaki (Terminalia bellirica) oslobađa od strahova

0
136
bibhitaki-oslobada-strahova-triphala-kuca-zdravlja-naslovna

Jedna od tri čarobne biljke jednog od najvrijednijih pripravka ayurvedske medicine triphala je biljka bibhitaki. Ova biljka poznata je pod nadimkom “božanski plod”, a poznata je i pod nazivom Baheda u hindi jeziku.

Bheeta znači strah, vibheeta znači nedostatak straha, a Vibhitaki je voće koje oslobađa strah od bolesti. U hindi jeziku, ‘va’ se često izgovara ‘ba’, te je zbog toga naziv ove biljke Bibhitaki. Zbog čega je ova biljka veoma važna u ayurvedskoj medicini, kako bibhitaki oslobađa od strahova i kako je možete konzumirati donosimo u nastavku teksta.

Bibhitaki oslobađa od strahova bolesti

Bibhitaki (Terminalia bellirica)  je plod velikog listopadnog drva, koje raste na ravnicama ili nižim brdima jugoistočne Azije. U tradicionalnoj indijskoj ayurvedskoj medicini se koristi u pripravku Triphala.

Svaka od tri biljke tog pripravka ima pozitivan učinak na jednu od tri doše. Bibhitaki donosi ravnotežu u vata došu, koja označava energiju pokreta. Ova doša brine o pravilnoj funkciji uma i tijela, te se smatra vođom ostale dvije doše (kaphe i pitte).

Redovno konzumiranje ploda bibhitaki može u potpunosti osloboditi od strahova, naročito strahova od bolesti.

Najizraženije pozitivno djelovanje bibhitaki ploda je na imunološki sustav. Stoga i ne čudi da bibhitaki oslobađa od strahova bolesti, jer jača imunitet i čini tijelo otpornije na razne viruse i bakterije. Često se koristi kao preventiva kod prehlada ili gripe, a pomaže i kod niza drugih problema.

Bibhitaki oslobađa strahove i u ayurvedskoj medicini svrstana je u jedne od najljekovitijih biljki.

Dobrobiti na organizam

U ayurvedskoj medicini plod bibhitaki je poznat kao veoma ljekovit i koristi se već tisućama godina. Njegove dobrobiti najviše se ističu kod:

  • ublažavanja stresa
  • uravnoteženja metabolizma
  • lječenja čira
  • detoksikacije jetre
  • zacjeljivanja rana

Na njemu je proveden niz znanstvenih istaživanja koja potvrđuju njegovu ljekovitost na razne dijelove organizma, a u zadnjih nekoliko godina triphala pripravak, kojeg je jedan od glavnih sastojaka, sve je popularniji u cijelom svijetu. Djeluje na razne sustave tijela, a zbog raznih tonika ima i snažno pomlađujuće djelovanje. Izrazito je dobra za pluća i dišne organe, a pomaže i kod izlučivanja sluzi iz njih, te mokraćnog i probavnog trakta.

Koje su dobrobiti ploda i detaljnije o njegovim pozitivnim učincima možete pročitati u tekstu Bibhitaki biljka dobrobiti.

Redovno konzumiranje bibhitaki

Redovno konzumiranje ploda bibhitaki oslobađa od strahova i zbog svojeg snažnog djelovanja na jačanje imunološkog sustava, štiti od bolesti. Može se konzumirati u prahu, no najpoznatiji i najbolji način konzumacije je u triphala pripravku.

Ovaj pripravak sadrži još dvije veoma bitne biljke u ayurvedskoj medicini (amalaki i haritaki), te je zbog toga izrazito koristan na sve dijelove organizma. Redovnom konzumacijom triphala u tijelo unosite sastojke koji djeluju na sve tri doše i obnavljaju zdravlje. Najbolji i najjednostavniji način konzumacije su kapsule Dabur Nature4U Triphala.