Moringa je iznimno cijenjena biljka koja se stoljećima koristi u svim azijskim državama, ali je odnedavno njena kvaliteta prepoznata u ostatku svijeta. U tradicionalnoj medicini koristio se kao zamjena za antibiotik već od davnina.
Riječ je o jako izdržljivoj biljci koja može preživjeti i na najsunčanijim područjima i siromašnom tlu. Toliko je snažna da svoje plodove daje i tijekom sušnih razdoblja, a dobrobiti njenog konzumiranja su mnogobrojne.
O moringi
Moringa je tropsko stablo koje može narasti do visine od 12 metara i izuzetno je bogato lišćem. Listovi su zeleni i crvenkasto zeleni te jako bogati proteinima, mineralima i vitaminima. Listovi i mahune koje nastaju nakon cvjetanja su jestivi. U mahuni se nalazi sjeme koje se koristi za jelo prije nego što sazre.
Cvjetovi mirišu predivno i mame pogled nježno bijelom bojom a prvi se javljaju već nakon osam mjeseci starosti biljke. Posebnost njenih cvjetova je nadaleko poznata jer jednom kad procvjetaju više nikada ne prestanu cvasti.
Dobrobiti moringe
Moringa se može nazvati pravom hranjivom bombom jer je riječ o biljci koja sadrži gotovo stotinu vrsta nutrijenata, pedesetak antioksidansa, mnoge vitamine i minerale a odličan je izvor željeza. Iz biljke je također izoliran pterigospermin, aktivna tvar za koju je otkriveno da ima jako djelovanje protiv određenih vrsta bakterija, i to onih koje uzrokuju bolesti ne samo kod ljudi već i kod životinja.
Fascinantna učinkovitost i korisnost moringe potvrđena je u afričkim selima gdje je otkriveno da se njihovi stanovnici koriste sjemenkama moringe kako bi pročistili zagađenu vodu. Moringa je biorazgradiva i netoksična i svojim aktivnim djelovanjem smanjuje mutnost vode, uklanja bakterije iz nje te uklanja glinu.
Još jedan važan sastojak moringe su i spojevi koji aktivno djeluju protiv svih toksina koji napadaju organizam, a posebno moramo izdvojiti poznati flavonoid zvan silimarin, za kojeg se zna da povoljno djeluje na jetru. Silimarin iz moringe smanjuje utjecaj toksina na jetru povećavajući njenu otpornost. Iz istih razloga moringa će pozitivno djelovati na jetru i očistiti je i preporučljiva je svim ljudima koji piju lijekove i izloženi su toksinima. Ona će pomoći izbaciti i djelomično neutralizirati ove otrovne spojeve iz organizma.
Bogatstvo željeza kojeg ona sadrži doprinijet će boljoj kognitivnoj funkciji organizma i podići će njegov imunitet. Konzumacijom meringe omogućuje se i bolja opskrba tijela kisikom. Bogata je i magnezijem koji je odličan za kosti, zube i mišiće, a uvelike će pomoći i smanjenju iscrpljenosti i umora. Zajedno sa bakrom zaštiti će živčani sustav i pridonijeti njenom boljem funkcioniranju.
Vitamini A, B2 i E u ovoj se biljci također mogu pronaći u velikom broju, a uz njihovu pomoć održava se normalno stanje kože i sluznica, a vitamin B2 utječe na održavanje i razvoj crvenih krvnih zrnaca. Količina ovih vitamina u meringi je i do deset puta veća nego u ostalim biljkama bogatim ovim sastojcima.
Konzumiranje moringe
Moringa se konzumira u obliku praha, napravljenog od listova biljke, a prah je najjednostavnije konzumirati tako da ga se doda u mlijeko ili neki biljni napitak. Posebno je ukusno popiti ga u napitku od mlijeka, banane i meda.