Majčina dušica – ljekoviti divlji timijan

Majcina dusica – ljekoviti divlji timijan 5 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Majčina dušica ili timijan (lat. Thymus) trajni je grm iz porodice usnatica, a njegove dobrobiti na organizam su poznate već stoljećima. Danas se koristi za liječenje raznih tegoba, osobito kod ženske populacije, a ima veliku primjenu i u kulinarstvu, jer je riječ o iznimno ukusnom začinu.

Majčina dušica

Majčina dušica raste samoniklo i odgovaraju joj suha i vrlo sunčana mjesta. Stabljike grma su guste, ali tanke pa je donji dio stabljike drvenast kako bi biljka mogla rasti u visinu do nekih 20 centimetara. Listovi su složeni unakrsno i suprotno jedan drugome i različitih su oblika.

Cvjetovi majčine dušice su vrlo aromatični i cvatu u periodu od svibnja do rujna. Upravo zbog toga,  majčina dušica je omiljeni cvijet za pčele i one ju rado posjećuju. Njen med je izuzetno cijenjen i vrlo ukusan.

Dobrobiti majčine dušice

Majčina dušica je poznata po izuzetnoj ljekovitosti i korisnosti pa se od davnina koristila za liječenje nekih stanja kao što su probavne tegobe i crijevni paraziti. Ljekovitost biljke smještena je u njenim cvjetovima i listićima koji su jestivi, a vrlo su bogati vitaminima C i A.

Korištenje biljke kao prirodnog lijeka vrši se kroz:

  • čajeve
  • tinkture
  • eterična ulja
  • obloge

Korištenje je vrlo rašireno s obzirom na to da je majčina dušica poznata kao odličan:

  • antiseptik (sprečava infekcije)
  • diuretik (poboljšava izlučivanje mokraće)
  • antispazmodik (uklanjanje boli u mišićima uslijed grčeva)

Još jedna bitna i vrlo popularna primjena majčine dušice je njeno djelovanje protiv gljivica pa je se također svrstava i u skupinu fungicida.

Njen dokazani učinak usmjeren je na liječenje mnogih zdravstvenih tegoba među kojima su i neka vrlo neugodna oboljenja. Poznato je da čaj od majčine dušice pomaže kod probavnih tegoba i nadutosti, ali je također odlično rješenje za neredovite mjesečnice.

Majčina dušica izuzetno je korisna za žene.

Majcina dusica – ljekoviti divlji timijan 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

S obzirom na to da ova biljka ima protugljivično djelovanje pokazala se odličnim rješenjem protiv gljivice Candide koja vrlo često uzrokuje vaginalne infekcije, pa je redovno ispijanje čaja od majčine dušice odličan lijek za žene koje često pate od ove tegobe.

Istovremeno će pomoći i kod regulacije krvnog tla i kod visokih srčanih otkucaja pa je velika pomoć ljudina s ovim tegobama. Dodatnim proučavanjem majčine dušice i načina na koji ona utječe na organizam otkriveno je da sprječava razmnožavanje zloćudnih stanica kod žena koje su oboljele od raka dojke. Zbog svega ovog majčina se dušica smatra odličnim saveznikom za očuvanje ženskog zdravlja.

Majčina dušica pomaže kod kožnih problema

Ova biljka također pomaže i u liječenju akni i drugih kožnih oboljenja, i to u obliku ulja od majčine dušice. Ulje je vrlo ugodnog mirisa, a s obzirom na to da sadrži obilje karvakrola pozitivno utječe na raspoloženje stoga je odlična za smanjenje:

  • anksioznosti
  • ublažavanje nemira ili nesanice
  • glavobolje

Zanimljivo je i da se često koristi kao pomoć u ublažavanju klaustrofobije.

Konzumacija majčine dušice

Najjednostavnije korištenje majčine dušice je u obliku čaja i ulja. Čaj vam može pomoći u liječenju kašlja i bronhitisa, kod probavnih tegoba, grčeva za vrijeme menstruacije, glavobolje te mnogih drugih zdravstvenih stanja. Osim u obliku čaja vrlo je ukusna i kao med.

Također se može koristiti tinktura od majčine dušice, ali uz manje doziranje.

Možete ju kupiti i u obliku ulja za rješavanje kožnih problema, a posebno blagotvorno je eterično ulje od majčine dušice jer udisanjem njene ugodne arome možete opustiti duh i popraviti raspoloženje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.