Maca prah – supernamirnica koja jača tijelo

Maca prah – supernamirnica koja jaca tijelo 1 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Maka ili Maca je biljka iz porodice kupusnjača koja pripada u kategoriju povrća jer je dio biljke koji se konzumira upravo njen gomolj. Ova jednogodišnja zeljasta biljka je u rodu s rotkvicom i repom, a porijeklom je iz Južne Amerike, točnije iz Bolivijskih i Peruanskih Anda gdje ova biljka tisućama godina raste na više od dvije tisuće metara nadmorske visine.

Biljka mace je bila jako cijenjena u prošlosti i koristila se još od doba Inka koji su otkrili njene prednosti i snagu. Već tada je otkriveno da ova biljka podiže razinu fizičke snage i izdržljivosti, a sukladno tome i razinu  libida i plodnosti pa njena popularnost nije neobična.

Maca je biljka koja se svrstava u prirodne adaptogene što znači da se prilagođava svakom organizmu na način da ciljano utječe na područje koje treba oporavak ili obnovu. Maca povećava tjelesnu izdržljivost i pomaže u borbi sa stresom i iscrpljenošću.

Macu često nazivaju i „pametnom biljkom“, jer se čini kao da ima sposobnost prepoznavanja potreba zbog čega uvijek djeluje baš tamo gdje je najviše potrebno.

Mnogi korisnici mace koji imaju problema s hormonima su uočili da ona stimulira proizvodnju hormona koji je manjkav u organizmu i jednako tako će i utjecati na smanjenje količine hormona koji se previše proizvodi.

Maca, tj. korijen Mace je  iznimno bogat raznim vitaminima, mineralima i nutrijentima koji blagotvorno utječu na ljudsko tijelo. Korijen je bogat vitaminima B i C, vlaknima, bjelančevinama i ugljikohidratima pa se smatra odličnim nutritivnim dodatkom prehrani.

Osobito je bogat kalcijem i dokazano je da u korijenu mace ima više kalcija nego u mlijeku. Zbog toga se preporučuje kao preventiva i lijek za osteoporozu. Osim toga Maca je bogata masnim kiselinama, natrijem, kalijem, cinkom, željezom i drugim kvalitetnim mineralima.

Maca prah – supernamirnica koja jaca tijelo 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Vitamini B1 i B12 koji se nalaze u maci, kao i masne kiseline iz nje, pozitivno utječu na živčani sustav, a u kombinaciji s fosforom i kalcijem reguliraju rad crijeva i čitavog probavnog sustava. Mnogi elementi ove biljke pomoći će u izgradnji mišićne mase, što zajedno sa povećanjem izdržljivosti po kojoj je poznata, stvara idealan dodatak prehrani za svaku osobu kojoj je potrebna velika fizička izdržljivost. Zbog toga je vrlo popularna među sportašima.

Alkaloidi pronađeni u ovoj biljci zovu se macaini i svojstveni su samo za ovu biljku, a njihova je glavna uloga potpuno iskorištavanje svih korisnih nutrijenata iz samog korijena. Upravo zbog njih potencijal mace je gotovo u potpunosti iskorišten.

Postoje velike prednosti korištenja mace i kod muškaraca i kod žena. Kod žena je riječ o održavanju hormonalne ravnoteže jer maca djeluje balansira proizvodnju hormona. Maca se stoga koristi i za liječenje neplodnosti. Poznato je i njeno blagotvorno djelovanje na probleme s mjesečnicom, ali i simptomima menopauze kao što su promjene raspoloženja i poteškoće sa spavanjem.

Kod muškaraca maca također ima dobre rezultate u borbi s neplodnošću na način da pojačava proizvodnju spermija a samim time i na njihov broj. Ona je odlična i kao pomoć kod erektilne disfunkcije i slabog libida. Muškarci maku vole koristiti i zbog njenog utjecaja na rast mišića i podizanje razine energije u organizmu.

Macu možete konzumirati u obliku praha, kapsula i tableta, no bez obzira na to što ste odabrali brzo ćete otkriti zašto je nazivaju superhranom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.