Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Ljekovita svojstva stabala

Zdravlje iz prirode

Ljekovita svojstva stabala

Ljekovita svojstva biljka, začina i drugog sličnog bilja poprilično su dobro poznata u ayurvedi. Svaka vrsta drveća ima svoj karakteristični oblik, način cvatnje, sjeme i plodove. Sve je to prilagođeno uvjetima u kojima stablo raste. Ako budno promatramo karakteristike, ustanovit ćemo da svaka vrsta stabla izražava određene karakteristike i načine postojanja.

Pogledajte i osjetite drveće

Kad se približimo stablu i uđemo u njegovo energetsko polje, naše vlastito energetsko polje reagira i prilagođava se. Svojstva ili energije koje utjelovljuje stablo su samo informacije koje nekako čitamo s stabla, ali ih ne oduzimamo.

Slično kao i kod čitanja članaka, dobivamo podatke, ali istovremeno i dalje ostaju u člancima. Neki nas članci zanimaju, dodiruju nas ili evociraju uspomene. Tada možemo reći da se nekako energetski usklađujemo s njima. Drugi nas ne zanimaju pa idemo dalje. Slično je s čitanjem podataka ili svojstvima stabala.

Otkrivanje pravih svojstava stabala zanimljivo je iskustvo. Vježba u nastavku može vam pomoći u tome.

Vježba: Prvo pogledajte svojstva stabla

 1. Odaberite stablo koje vam se sviđa. Prvo, dobro ga pogledajte u cijelosti. Možete smisliti nekoliko riječi da opišete njegove fizičke kvalitete, na primjer: čvrst, uspravan, veličanstven, nježan… Ovo su prvi ključevi njegovih energetskih kvaliteta.
 2. Zatim pobliže pogledajte lišće kako biste vidjeli koje vam riječi tada padaju na pamet. Potvrđuju li oni prvi dojam? Biste li ih drukčije opisali? Stoga dobro pogledajte ostale dijelove stabla, uključujući cvijeće i plodove, ako ih ima. Također obratite pažnju na to kako se stablo uklapa u vaše okruženje.
 3. Zapitajte se: Kojim unutarnjim osjećajem me ispunjava ovo stablo? Je li to možda mir, razigranost, samopouzdanje, strah, zaprepašćenje? Što biste željeli reći ovom stablu da ste ljudi? Koje bi vam stablo moglo odgovoriti? Što biste željeli učiniti s tim? Iz svojih odgovora na ta pitanja i promatranja stabla najvjerojatnije ćete izdvojiti njegovo glavno svojstvo.

Balansirajte se s energijom stabla

Ljekovita svojstva stabala

Ljekovita svojstva stabala

Kad postanete osjetljiviji na prisustvo stabla vježbanjem, vjerojatno ćete se uskladiti s njegovim glavnim svojstvom. Radeći to, možete postati svjesni prisutnosti ove kvalitete u sebi. Na primjer:

 • Ako stanete pored jelke koja utjelovljuje fluidnost i varijabilnost, možda ćete to osjetiti i u sebi. Može biti na fizičkoj razini, kao svjesnost procesa u tijelu, protoka krvi i zraka ili protoka i varijabilnosti vaše energije, raspoloženja, emocija.
 • Sljedeći je korak otkriti kako odgovoriti na to. Možda se opustite i fizički se počnete osjećati bolje, disati opuštenije i opustiti mišiće. Možete čak smiriti misli i dopustiti promjene u svom mentalnom stanju.
 • Međutim, možete odbiti energiju ili poziv stabla, postati ćete negativniji i još napetiji. To može biti podsvjesna reakcija. Ovaj postupak može trajati različitim duljinama – od nekoliko sekundi ili minuta do nekoliko godina.

Glavne karakteristike pojedinih vrsta drveća

Predstavljamo sedam stabala koja nose specifičnu energiju. Uz njih, preporučuje se promatrati vlastite osjećaje i informacije sa svakim pojedincem, jer svako stablo također može imati individualnu, jedinstvenu poruku ili dobrobit za vas.

 • Breza – nježnost, pomirljivost, sticanje samopoštovanja. Prihvatite sebe i slažite se sa sobom.
 • Bukva – vedrina, samopouzdanje, samopouzdanje. Prevladajte sramežljivost, uklonite slabost i povećajte samopouzdanje i hrabrost.
 • Jelka – fluidnost, varijabilnost. Ima koristi tamo gdje je energija blokirana ili je njen protok ometan. Pomozite sebi disati i kontrolirati svoje emocije.
 • Bor – svjetlost, vitalnost. To potiče prihvaćanje života i buđenje svjetlosti u nama. Otkrijte vlastitu vitalnost i povezanost sa životom i otvorite se ljubavi.
 • Glog – ravnoteža, fokus, prisutnost. Pomaže vam da pronađete pravo mjesto u životu, osjećate se kao kod kuće u svom tijelu, budete ovdje i sada, usredotočite se na važne stvari i donosite odluke lakše.
 • Pušpan – postojanost, oslobođenje. Odložite teret prošlosti i ponovno se povežite s neprestanom prisutnošću života usred neizbježne promjene. Opustite svoje tijelo, oslobodite se misli i emocija i lakše se povežite sa svojim višim ja.
 • Orah – neovisnost, odgovornost. Pomaže vam da preuzmete odgovornost za ono što jesmo i što je dio našeg života. To potiče spremnost za promjenom načina na koji promatrate svoje obrasce, postupke i emocije. Pruža jasnoću i novu predanost životu i radu.

Selen za zdrav i funkcionalan organizam

Selen je veoma važan za pravilno funkcioniranje...

Koenzim Q10 štiti kožu od starenja

Koenzim Q10, ili kako ga još nazivaju ubikinon,...

Gorka (divlja) naranča

Gorka (divlja) naranča (lat. Citrus × aurantium)...

Što je Ojas – esencijalna vitalnost čovjeka

Ojas (čita se ođas) prema ayurvedskoj znanosti...

Cordyceps – čudotvorna ljekovita gljiva s Tibeta

Pod znanstvenim imenom Cordyceps sinensis skriva...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.