Limunska trava – riznica antioksidansa i esencijalnih nutrijenata

Zdravlje iz prirode

Limunska trava – riznica antioksidansa i esencijalnih nutrijenata

Limunska trava (lat. Cymbopogon citratus) se oduvijek koristi u kineskoj medicini, te je poznata kao prava riznica antioksidansa i ostalih esencijalnih nutrijenata za tijelo. Budući da je ova tropska biljka tek nedavno stigla na zapad, moderna istraživanja su potvrdila njeno blagotvorno djelovanje na organizam i sve je češće njeno konzumiranje kod ljudi.

Limunska trava je prepuna antioksidansa, koji tijelo štite od starenja i prevencija su razvijanja raznih bolesti i tegoba. U njoj se nalaze:

 • vitamin C
 • vitamin A
 • folna kiselina
 • razni minerali

Esencijalno ulje od limunske trave je godinama bilo predmet mnogobrojnih modernih istraživanja, koja su dokazala da posjeduje tri veoma bitna svojstva:

 • antioksidativna
 • antibakterijska
 • antimikotička

Koristi se za održavanje zdravlja organizma, probavne probleme, te opuštanje tijela i eliminiranje stresa. Kroz nastavak teksta donosimo više informacija o njenim sastojcima, dobrobitima na organizam, te načinu konzumiranja.

Limunska trava

Limunska trava se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini Kine, te je u azijskoj kuhinji poznata kao ukusan začin. Prirodno stanište joj je u Aziji, no sve češćim putovanjima došla je i u razne druge dijelove svijeta, gdje biljka može normalno rasti i razvijati se. Okusom i mirisom podsjeća na limun, a konzumirati se može putem čaja, kapsula, tinktura, te kroz sokove i sirupe.

Limunska trava poznata je kao prava riznica raznih esencijalnih elemenata za zdravlje i normalno funkcioniranje organizma.

Sastav limunske kiseline mođe se pohvaliti raznim antioksidansima i mineralima. Sadrži:

 • vitamin C
 • folnu kiselinu
 • cink
 • Vitamin A
 • bakar
 • željezo
 • kalcij
 • fosfor
 • kalij

Zahvaljujući ovim sastojcima, limunska trava se svrstava u ljekovite biljke i dokazano djeluje na određene sustave u organizmu.

Limunska trava

Limunska trava

Dorobiti limunske trave

Osim toga što posjeduje antibakterijska, antimikotička i antioksidativna svojstva, limunska trava može se pohvaliti i raznim drugim dobrobitima koje donosi redovnim konzumiranjem.

Pospješuje probavu

Zahvaljujući antiseptičkom djelovanju, limunska trava idealan je suradnik probave. Antiseptički spojevi ciljano iz crijeva uklanjaju loše bakterije i parazite, te ostavljaju dobre bakterije zaslužne za pravilan rad probavnog trakta. Čaj od limunske trave je odličan dodatak prehrani koji će rad probavnog trakta dovesti u red, te ukloniti razne probleme s: zatvorom, žgaravicom, želucem, proljevom…

Pospješuje detoksikaciju i čisti krv

Kalij, koji se nalazi u limunskoj travi, odlično djeluje na kolesterol u krvi. Smanjuje i regulira količinu LDL kolesterola, te smanjuje krvni tlak. Redovita konzumacija limunske trave pomaže tijelu u čišćenju organizma, zbog izvanrednog antioksidansa vitamina C.

Liječi bolesti koje uzrokuju bakterije

Limunska trava posjeduje antibakterijska i antifungalna svojstva, koja djeluju na razne bolesti, poput prehlada i gripa.

Osim što pomaže kod već razvijene bolesti, vitamin C i drugi sastojci koji se nalaze u travi su odlični za jačanje imuniteta, te tako sprečavaju razvijanje bolesti.

Pomaže kod ublažavanja boli izazvane posljedicom artritisa, zbog antiupalnih svojstava. Potiče aktivnost enzima koji je povezan sa upalom i tako djeluje direktno na uzročnika boli. Pomaže i kod bolova u zglobovima, te opušta mišiće.

Konzumacija limunske trave

Limunska trava može se konzumirati u prahu, čaju, esencijalnog ulja ili putem tinkture. Najbolji način konzumacije je u tinkturi, jer se tako kroz malu količinu unosi u tijelo sve esencijalne tvari, te se iskorištava maksimum ove riznice antioksidansa i drugih esencijalnih nutrijenata.

Za zdravlje, mir i sreću u šumu poput Japanaca

Za zdravlje, mir i sreću ljudi odlaze na...

Shatavari -šatavari -biljka koja je posebno korisna za žene

Shatavari-šatavari  (lat. Asparagus racemosus)...

Kako Oolong čaj pomaže kod mršavljenja?

Oolong čaj pomaže kod mršavljenja, odličan je za...

Kako đumbir djeluje na vaš organizam

Đumbir (lat. zingiber) dolazi iz porodice...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.