Limunska trava – riznica antioksidansa i esencijalnih nutrijenata

Limunska trava – riznica antioksidansa i esencijalnih nutrijenata 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Limunska trava (lat. Cymbopogon citratus) se oduvijek koristi u kineskoj medicini, te je poznata kao prava riznica antioksidansa i ostalih esencijalnih nutrijenata za tijelo. Budući da je ova tropska biljka tek nedavno stigla na zapad, moderna istraživanja su potvrdila njeno blagotvorno djelovanje na organizam i sve je češće njeno konzumiranje kod ljudi.

Limunska trava je prepuna antioksidansa, koji tijelo štite od starenja i prevencija su razvijanja raznih bolesti i tegoba. U njoj se nalaze:

 • vitamin C
 • vitamin A
 • folna kiselina
 • razni minerali

Esencijalno ulje od limunske trave je godinama bilo predmet mnogobrojnih modernih istraživanja, koja su dokazala da posjeduje tri veoma bitna svojstva:

 • antioksidativna
 • antibakterijska
 • antimikotička

Koristi se za održavanje zdravlja organizma, probavne probleme, te opuštanje tijela i eliminiranje stresa. Kroz nastavak teksta donosimo više informacija o njenim sastojcima, dobrobitima na organizam, te načinu konzumiranja.

Limunska trava

Limunska trava se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini Kine, te je u azijskoj kuhinji poznata kao ukusan začin. Prirodno stanište joj je u Aziji, no sve češćim putovanjima došla je i u razne druge dijelove svijeta, gdje biljka može normalno rasti i razvijati se. Okusom i mirisom podsjeća na limun, a konzumirati se može putem čaja, kapsula, tinktura, te kroz sokove i sirupe.

Limunska trava poznata je kao prava riznica raznih esencijalnih elemenata za zdravlje i normalno funkcioniranje organizma.

Sastav limunske kiseline mođe se pohvaliti raznim antioksidansima i mineralima. Sadrži:

 • vitamin C
 • folnu kiselinu
 • cink
 • Vitamin A
 • bakar
 • željezo
 • kalcij
 • fosfor
 • kalij

Zahvaljujući ovim sastojcima, limunska trava se svrstava u ljekovite biljke i dokazano djeluje na određene sustave u organizmu.

Limunska trava – riznica antioksidansa i esencijalnih nutrijenata 4 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Dorobiti limunske trave

Osim toga što posjeduje antibakterijska, antimikotička i antioksidativna svojstva, limunska trava može se pohvaliti i raznim drugim dobrobitima koje donosi redovnim konzumiranjem.

Pospješuje probavu

Zahvaljujući antiseptičkom djelovanju, limunska trava idealan je suradnik probave. Antiseptički spojevi ciljano iz crijeva uklanjaju loše bakterije i parazite, te ostavljaju dobre bakterije zaslužne za pravilan rad probavnog trakta. Čaj od limunske trave je odličan dodatak prehrani koji će rad probavnog trakta dovesti u red, te ukloniti razne probleme s: zatvorom, žgaravicom, želucem, proljevom…

Pospješuje detoksikaciju i čisti krv

Kalij, koji se nalazi u limunskoj travi, odlično djeluje na kolesterol u krvi. Smanjuje i regulira količinu LDL kolesterola, te smanjuje krvni tlak. Redovita konzumacija limunske trave pomaže tijelu u čišćenju organizma, zbog izvanrednog antioksidansa vitamina C.

Liječi bolesti koje uzrokuju bakterije

Limunska trava posjeduje antibakterijska i antifungalna svojstva, koja djeluju na razne bolesti, poput prehlada i gripa.

Osim što pomaže kod već razvijene bolesti, vitamin C i drugi sastojci koji se nalaze u travi su odlični za jačanje imuniteta, te tako sprečavaju razvijanje bolesti.

Pomaže kod ublažavanja boli izazvane posljedicom artritisa, zbog antiupalnih svojstava. Potiče aktivnost enzima koji je povezan sa upalom i tako djeluje direktno na uzročnika boli. Pomaže i kod bolova u zglobovima, te opušta mišiće.

Konzumacija limunske trave

Limunska trava može se konzumirati u prahu, čaju, esencijalnog ulja ili putem tinkture. Najbolji način konzumacije je u tinkturi, jer se tako kroz malu količinu unosi u tijelo sve esencijalne tvari, te se iskorištava maksimum ove riznice antioksidansa i drugih esencijalnih nutrijenata.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.