Kopriva (lat. Urtica) je većini ljudi poznata biljka s kojom su se susreli već u mladosti. Budući da su joj listići prekriveni s gustim dlačicama, koje služe kao obrambeni sistem za zaštitu od raznih nametnika, na dodir pruža osjećaj žarenja. Mnogima je kopriva odbojna, upravo zbog negativnog iskustva prilikom prvog susreta, no ona zapravo posjeduje snažna ljekovita svojstva koja su izuzetni suradnici organizma u rješavanju raznih tegoba.
Neke od dobrobiti koprive su:
- jačanje imuniteta
- prevencija i pomoć kod anemije (slabokrvnosti)
- detoksikacija tijela
- rješavanje raznih kožnih problema
Kopriva djeluje i oralno i lokalno, a najčešće se konzumira putem čaja, sirupa ili tinkture. Kod lokalnog djelovanja, poznata je njena primjena s oblozima. Kroz daljnji tekst donosimo detaljnije o koprivi, njenom sastavu i pozitivnim učincima na organizam i tijelo.
Kopriva je poznata ljekovita biljka kroz povijest
Kopriva se je počela koristiti vrlo rano, već u prvom stoljeću, kada je korištena kao lijek protiv prehlade i umora/slabosti tijela. Od početka primjene, kod ljudi slovi kao izrazito snažna biljka za detoksikaciju. Koristila se je u raznim kulturama, za rješavanje raznih tegoba i problema kod ljudi, a moderna znanstvena istraživanja su potvrdila njenu djelotvornost.
Kopriva ima širok raspon primjene. Koristi se i u raznim drugim područjima i industrijama, od tekstilne, pa sve do kozmetičke.
Iako je kopriva veoma rasprostranjena biljka i može se pronaći u raznim dijelovima svijeta, mnogi nisu upućeni u njene ljekovite sastojke. Kopriva je prava riznica raznih nutrijenata, koji su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Sadrži:
- velike količine željeza, magnezija i silicija
- vitamine B2, C, K i A
- razne kiseline, poput mravlje, octene, silicijske i pantotenske
- tanin, klorofil, karoten, fitosterol, flavonoide, lecitin, acetilkolin
Svi ovi spojevi i hranjivi nutrijenti koji se nalaze u koprivi, djeluju na određena područja organizma, a konzumacijom koprive doprinosi se općem zdravlju cijelog tijela.
Dobrobiti koprive na organizam
Dobrobiti koprive prepoznate su već prije nekoliko tisuća godina, a njeno djelovanje na razne zdravstvene tegobe potvrđeno je putem novih znanstvenih istraživanja.
- Zahvaljujući željezu i vitaminu C, kopriva pomaže kod anemije, problema s kosom, te jača kosu
- Magnezij je odličan suradnik mišićima, koji ubrzava njihov oporavak, smanjuje osjećaj boli, te neutralizira grčeve
- Silicij je poznat u raznim kozmetičkim proizvodima, a koristan je za zdravlje kože i rješavanje raznih kožnih problema
- Tanini, koji se nalaze u koprivi, pomažu mokraćnom sustavu, jer suzbijaju stvaranje bakterija. Zbog toga se koriste i kod liječenja upala mokraćnog sustava, koje se mogu kronično javljati kao posljedica bakterija
- Vitamini, a posebno vitamin K, odličan je dodatak ženama kod menstruacije. On pomaže organizmu u zaustavljanju krvarenja, te tako regulira menstruacije
- Lecitin ima niz pozitivnih učinaka na tijelo. Pomaže kod bolova u zglobovima, pravilnog rada probavnog trakta, te poboljšava pamćenje kod ljudi.
Kopriva, osim ovih sastojaka, sadrži i niz drugih ljekovitih spojeva i nutrijenata, koji pospješuju pravilan rad organizma. Odlična je u eliminiranju toksina iz tijela (detoksikaciji), jer potiče rad tjelesnih sustava za izlučivanje, te čisti mokraćne kanale i krv. Povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi uzrokuje giht, a kopriva je odličan suradnik u borbi protiv njega.
Ostale dobrobiti koprive na organizam:
- jačanje imuniteta
- pomaže u borbi s reumom ili artritisom
- regulira krvni tlak i šećer u krvi
- blagotvorno djeluje na dišni sustav
- pomaže kod problema s kožom
- njeguje i jača kosu
Kopriva u trudnoći
Ženama je u trudnoći potrebno znatno više hranjivih tvari i elemenata, kako bi se plod razvijao normalno. Upravo zbog toga je kopriva odličan dodatak prehrani, jer sadrži niz kvalitetnih vitamina, minerala i kiselina. Pomaže u radu cijelog organizma i ublažava razne simptome kod trudnica, poput anemije, stresa, bolova u nogama i grčeva.
Konzumiranje koprive
Čaj od koprive je najčešći način konzumacije, no najjednostavniji i najučinkovitiji unos koprive u tijelo je ekstrakt koprive. U ekstraktu se nalaze svi bitni sastojci i spojevi iz biljke, te se kroz malu količinu unose svi ljekoviti dijelovi biljke. Veoma je korisna za prevenciju ili liječenje raznih tegoba, te se kroz redovnu primjenu postižu vidljive promjene u i na tijelu.