Što je Kapha doša?

kapha 202365 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Kapha doša je jedan od esencijalnih termina u ayurvedi, staroj indijskoj znanosti o medicini. Odnosi se na jedan od tri elementa koji izgrađuju ljudsko tijelo, a to su kapha, pitta i vata. Osnovna načela ayurvede podrazumijevaju da se tijela razlikuju po pitanju proteina i enzima, te bi se zbog toga prehrana trebala prilagoditi osobi ovisno o tome da li je kapha, pitta ili vata. Prilagođavajući prehranu na pravilan način u skladu sa došama kvaliteta zdravlja se može uvelike poboljšati i razne zdravstvene tegobe mogu se nadići.

Iskusan ayurvedski liječnik može vrlo brzo, u roku od nekoliko trenutaka, odrediti vrstu tijela, odnosno koja je dominantna doša. Tijelo je uvijek mješavina doša, ali jedna uvijek dominira. Ovisno o tome koja doša dominira, iskusan ayurvedski liječnik svojem pacijentu može prepisati odgovarajuću terapiju, koja gotovo uvijek u sebi sadrži program prehrane.

Iako je stara tisućama godina, ayurveda nije previše zaživjela među nekim narodima, a to su obično oni narodi koji imaju najviše bolesti.

Medicinski rizici ove skupine (kapha doše) su dijabetes i debljanje, te problemi sa srcem i štitnjačom.

Što je kapha doša?

Kao što je već spomenuto, kapha doša ili kapha dosha je jedna od tri doše koja gradi ljudsko tijelo. Doše su elementi koji se nalaze u tijelu. Tri središnje doshe su pitha dosha, kapha dosha i vatha dosha. One povezuju i neke elemente te neke kretnje.

kapha 525842 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Kapha doša je ona spora, glatka, statična doša koja se veže uz teške stvari. Kasna zima i početak proljeća su simbol ove doše. Kapha doša kontrolira:

  • opuštanje
  • dugovječnost
  • hranjenje tijela
  • jačanje tijela
  • podmazivanje zglobova
  • respiratorni sustav
  • živce
  • okuse

Najčešće se karakterizira kao smirena doša i sastoji se od dvije glavne kvalitete – vode i zemlje, odnosno Jale i Prithvija.

Središta ove doše u tijelu nalaze se u plućima, želucu, zglobovima, sinusima, jeziku i nosu. Zapravo je najviše usredotočena na respiratorni sistem, ali je prisutna i u svim drugim tvarima našeg tijela. Kapha doša je također sluz u tijelu. Pojačano lučenje sluzi često ukazuje na poremećaj kapha doše.

Veoma je bitno održavati kapha došu u balansu, jer u neravnoteži ljudi postaju depresivni, lijeni i melakolični.

Karakteristike kapha doše

Osoba u kojoj prevladava kapha doša obično ima tendenciju pretilosti, ali i jakog imuniteta. Obično imaju jake zglobove, masnu kožu, kovrčavu kosu, velike oči i bijele zube. Dobri su u društvu i nisu vođe, ali rado slijede dobar primjer.

biciklizam

Odlični su domaćini, ali ne vole nikakve sportove i aktivnosti jer su zapravo dosta spori po prirodi. Imaju spor metabolizam  i dobar apetit, te im je zbog toga teško skinuti kilograme, a uz to najviše vole slatku hranu.

Obično su vrlo ljubazni i tolerantni, a kad su van ravnoteže mogu biti depresivni, lijeni i melankolični. Hladnoća ih baca u neravnotežu, isto kao i forsirana aktivnost. Najbolje uravnotežavaju svoj život tako što se ustaju rano i spavaju rano, jedu jako začinjenu hranu i rade na svojim hobijima.

Kako održati kapha došu u balansu?

Medicinski rizici ove skupine su dijabetes i debljanje, te problemi sa srcem i štitnjačom. Premalo intelektualnog rada može ih izbaciti iz balansa, isto kao i hladna klima te neusklađenost prehrane i tjelesne aktivnosti. Zbog toga je veoma bitno kod ovih osoba održavati organizam u balansu.

S obzirom da po prirodi mogu biti usporeni i hladni, preporučuje se neka vrsta stimulacije, bilo hranom, aktivnošću ili emocionalno. Poludrago kamenje koje je povezano uz kapha tipove je rubin i žuti safir, a miris eukaliptusa i cedra će im sigurno odgovarati. Za ljude koje karakterizira kapha doša dobro je da meditiraju i budu povezani sa sobom. One često ustaju prve i prve idu spavati, jer trebaju svoj mir.

Za ljude koji su kapha tip doše dobro je da ne jedu nakon 18 sati navečer, koriste cimet, klinčić i papar, te piju topla pića. Manji obroci umjesto velikih, te lagani doručak i fiksirano vrijeme kada jedu, također su dobre odluke koje bi bilo poželjno prakticirati.

Ako se bave yogom, za one s puno kapha doše je pametno da rade poze koje otvaraju prsa i srce. Budući da imaju tendenciju prisjećanja loših stvari iz prošlosti i negativnih emocija vezanih uz njih, dodatan je razlog za upoznavanje tehnika meditacije i uvođenja u redovnu praksu.

Ako težite balansiranju kapha doše, može vam pomoći odličan dodatak prehrani Triphala. Triphala je jedan od najpoznatijih ayurvedskih pripravaka, koji će vam pomoći u obnavljanju zdravlja i čišćenju tijela od toksina.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.