Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Kako koristiti ljekovite gljive – sve što trebate znati

Kineska medicina, Ljekovite biljke

Kako koristiti ljekovite gljive – sve što trebate znati

Ljekovite gljive dokazano jačaju imunitet i štite zdravlje svojim nutritivnim vrijednostima. Ovaj članak je kratki uvod u svijet medicinskih gljiva.

Ljekovite gljive podižu imunitet i vraćaju snagu, od davnina su simbol zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti

Ljekovitost gljiva poznata je već tisućama godina u drevnim kulturama Tibeta, Kine i Indije. Smatrali su ih eliksirom života i kroz povijest su zadržale visoko cijenjeno mjesto u tradicionalnoj kineskoj medicini. Kineska farmakopeja bilježi uporabu više od 100 vrsta gljiva kojima se i danas koriste praktičari tradicionalne kineske medicine za liječenje niza bolesti i imunoloških poremećaja.

Najviše je pažnje posvećeno pitanju – jesu li ljekovite gljive učinkovite protiv karcinoma – ubojice broj 2 u suvremenom svijetu?

Nedavno izolirani i identificirani spojevi iz ljekovitih gljiva pokazali su se perspektivnim imunomodulatorima. Riječ je o vrsti  polisaharida, nazvanima beta glukani. Premda sami po sebi ne liječe, njihova je vrijednost u tome što brzo jačaju imunološki sustav i poboljšavaju njegovu funkciju, stoga im se pripisuje antitumorsko i protukancerogeno djelovanje.

Ispitivanja su u uključivala nekoliko vrsta gljiva i, iznenađujuće, svaka je kao antikancerogeno sredstvo djelovala na sebi svojstven način.

Dok su najviše pažnje privlačila razna imunološka i antikancerogena svojstva ovih gljiva, pokazalo se da one nude i druga potencijalno važna terapijska djelovanja. Njihov je učinak, naime, i antioksidativan i antihipertenzivan. Istraživanja zatim govore da su prirodni regulatori razine kolesterola i glukoze, da štite kardiovaskularni sustav i pomažu u njegovom liječenju, što je posebno važno kod suvremenog načina života, da štite jetru, djeluju protuupalno, antivirusno, antibakterijski i antimikrobno.

Ohrabrujuće je otkriće da ljekovite gljive nisu toksične i nemaju štetne učinke

Možda najviše ohrabruje opažanje većine ovih istraživanja da polisaharidi dobiveni iz gljiva imaju sposobnost – koriste li se prije i tijekom radioterapija i / ili kemoterapija – značajnog smanjenja nuspojava. U isto vrijeme nisu toksični niti imaju štetne učinke.

Ljekovite gljive su odobrene kao dodatak standardnim načinima liječenja karcinoma u Japanu i Kini više od 30 godina i imaju opsežnu kliničku povijest sigurne uporabe kao pojedinačni lijekovi ili u kombinaciji s kemoterapijom i radioterapijom.

Zapadna konvencionalna medicina ima za cilj na mnogo načina ukloniti bolest, a ne ojačati organizam pacijenta i njegove obrambene sposobnosti. Istodobno, na Istoku se spojevi dobiveni iz ljekovitih gljiva intenzivno koriste kako bi se povećala otpornost na bolesti i normalizirale tjelesne funkcije. Stoga se takvi ekstrakti koriste za liječenje nedostatnosti ili blokada qi ili ch’i – „vitalne“ ili životne energije u tijelu, te harmoniziranju kineskog načela yina i yanga, odnosno njihova međusobnog odnosa.

Medicinska-gljiva-ganoderma-lucidumGanoderma lucidum Reishi

Naš izbor vrlo učinkovitih gljiva kao dodataka prehrani svakako su ganoderma reishi, cordyceps i shitake. Renomiranog proizvođača po izvornoj recepturi Oriental Herbsa jer se njihov brand Dr Chen farmacija pokazao vrlo učinkovitim i cjenovno dostupnim. Za ljubitelje kave tu je svakako i zdravija opcija, ali jednako ukusna i mirisna Ganoderma coffee.

Stres u gradu utječe na naše psihofizičko zdravlje

Stres je u gradu veći u nekoliko područja nego...

Čežnja za prirodom je prirodna koliko i disanje

Čežnja za prirodom čovjeku je prirodna koliko i...

Ekstrakt sjemenki i ploda grejpa za jačanje imuniteta

Ekstrakt sjemenki i ploda grejpa ima izvanredne...

Kako đumbir djeluje na vaš organizam

Đumbir (lat. zingiber) dolazi iz porodice...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.