Kako antioksidansi djeluju na proces starenja kože

Kako antioksidansi djeluju na proces starenja koze Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Antioksidansi su tvari čija svojstva blokiraju slobodne radikale i spriječavaju njihovo štetno djelovanje na organizam. Glavni izvor antioksidansa je hrana.

Jednostavno se može prepoznati je li neka namirnica bogata antioksidansima, tako da je se prereže na pola. Ako postane smeđa, to znači da oksidira i da u njoj nema puno antioksidansa. Jabuke vrlo brzo postanu smeđe nakon otvaranja, što znači da nisu bogate antioksidansima, ali njihova kora je. Kroz ovaj tekst fokusirat ćemo se na sposobnost antioksidansa da uspore proces starenja i zaštite stanice od odumiranja.

Antioksidansi su ušli u fokus javnosti 1990-tih, kada su znanstvenici počeli shvaćati da su slobodni radikali negativno uključeni u ranoj fazi začepljenja arterija u aterosklerozi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji u tijelo ne unose dovoljno voća i povrća imaju veće šanse za razvoj kroničnih bolesti.

Od 90-tih do danas provedeno je niz istraživanja na teme dobrobiti antioksidansa za organizam. Dokazana su pozitivna djelovanja, kao što je usporenje procesa starenja kože i produžavanja životnog vijeka stanica.

antioksidansi-oksidacija-stanica-kuca-zdravlja

Slobodni radikali i antioksidansi

Slobodni radikali dobiveni kisikom odgovorni su za dobno povezana oštećenja na staničnoj i tkivnoj razini. U normalnim situacijama postoji ravnoteža između oksidansa, antioksidansa i biomolekula u tijelu.

Prekomjerno stvaranje slobodnih radikala može nadvladati prirodnu staničnu antioksidacijsku obranu i dovesti do oksidacije, što dodatno doprinosi oštećenju stanične funkcije.

Slobodni radikali su stalna prijetnja tijelu i organizmu čovjeka, a uloga antioksidansa je zaštititi stanice od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je glavni uzrok starenja kože i organizma općenito.

GREJPFRUT kao antioksidans

Primjena antioksidansa u brizi oko kože, dobro je prihvaćena kao učinkovit način za usporavanje procesa starenja. Jedan od učinkovitih antioksidansa je grejp, posebno ekstrakt sjemenki i ploda grejpa.

Antioksidansi pomažu i u medicini, a posebno uspješno kod liječenja methemoglobinemije. Stanja kod kojeg su povišeni methemoglobini u krvi, jer se hemoglobin u oksidiranom obliku ne može vezati za kisik. Simptomi ove bolesti znaju predstavljati svakodnevne probleme. Oni uključuju:

  • glavobolju
  • vrtoglavicu
  • mučninu
  • slabu koordinaciju mišića
  • kratkoću daha

Grejpfrut antioksidansi pokazali su snažnu učinkovitost u uklanjanju slobodnih radikala u uzgojenim fibroblastima (vrsti stanice vezivnog tkiva) ljudske kože i smanjenju znakova starenja.

Antioksidansi pomažu u poticanju proliferacije (umnožavanja stanica kože) kožnih fibroblasta. Pomažu i u odgađanju staničnog starenja kože. Testom iritacije potvrđeno je da je grejpfrut siguran za dugotrajnu upotrebu, te da ne izaziva iritaciju ni kod viših koncentracija.

Osim toga, grejpfrut poboljšava:

  • zdravlje kože
  • pomaže kod zacjeljivanja rana
  • povećava hidrataciju
  • povećava debljinu dermisa kože

Slobodni radikali dovode do oštećenja ili smrti stanica, a antioksidansi su snažna prirodna obrana od njihovog djelovanja.

Nepravilna prehrana, pušenje, stres i alkohol glavni su neprijatelji organizma i kože, a antioksidansi mogu pomoći umanjiti njihovo negativno djelovanje.

Antioksidansi u prehrani

Postoji niz namirnica koje su bogate antioksidansima i koje bi svatko trebao uvrstiti u svoju prehranu. U nastavku ćemo istaknuti neke najbogatije, a vrijednost antioksidansa hrane izražava se u mjernoj jedinici ORAC. Razvio ju je Nacionalni institut za starenje u Nacionalnom institutu za zdravlje. Ona označava kapacitet radikalne apsorpcije kisika (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

antioksidansi voce kuca zdravlja

Voće i povrće su najbolji izvor antioksidansa, a neke od namirnica bogate antioksidansima su suho grožđe, borovnice, rajčica, jagode, bijeli luk, špinat, brokule…

NamirnicaORAC
Suho grožđe2830
Borovnice2400
Jagode1540
Maline1220
Bijeli luk1939
Špinat1260
Brokule890

*Vrijednosti u tablici izražene su na 100 grama.

Imajte na umu da začini ili ekstrakti ovih proizvoda mogu imati znatno veću ORAC vrijednost, nego normalne namirnice. Stručnjaci procjenjuju da je organizmu za pravilan rad potrebno oko 3000 ORAC jedinica dnevno.

Zaključak o antioksidansima

Antioksidansi su danas veoma korištena riječ u mnogim raspravama vezanim uz zdravlje ili sprečavanje bolesti. Proizvodi ih tijelo uz pomoć vitamina i minerala ili ih unosimo u organizam pomoću hrane. U današnje vrijeme veoma je bitno da su tijelo i organizam opskrbljeni dovoljnom količinom antioksidansa, koji će ga štititi od negativnog djelovanja slobodnih radikala.

Osim što štite organizama, antioksidansi imaju odlično djelovanje na zdravlje kože i usporavaju njeno starenje. Nepravilna prehrana, pušenje, stres i alkohol glavni su neprijatelji organizma i kože, a djelovanje antioksidansa može pomoći umanjiti njihovo negativno djelovanje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.