Inulin je svestrani prebiotik i hrana za bakterije koje se nalaze u našim crijevima. Mnogi ljudi miješaju probiotike i prebiotike. Razlika je u tome što su probiotici živi mikroorganizmi koji pomažu probavnom sustavu, a prebiotici netopljiva vlakna koja pomažu probioticima da rastu o preživljavaju. Oni pozitivno utiču na naše zdravlje i zbog toga je tijekom konzumacije antibiotika veoma važno da se dodatno uzimaju probiotici. Antibiotik negativno djeluje na sve bakterije u crijevima, pa tako i na one dobre, koje su potrebne za pravilan rad probavnog trakta.
Nedostatak inulina u tijelu
Ova škrobasta supstanca može se pronaći u voću i povrću. Mnogi govore o tome da je povrće i voće izrazito važno za zdravlje, a ovo je dodatna potvrda te tvrdnje. Nedostatak inulina može negativno djelovati na probavni sustav i prouzročiti svakodnevne probleme.
Kod nedostatka inulina u tijelu, bakterije u crijevima polako nestaju, a može se javiti i problem s radom crijeva. Zatvor nije nimalo ugodan, a osim njega mogu se javiti i problemi s povišenim masnoćama u krvi.
Nedostatak inulina može negativno utjecati i na kalcij u organizmu. U istraživanju gdje su adolescenti konzumirali 8 g inulina kroz prehranu, utvrđeno je da se kalij bolje apsorbira.
Kod nedostatka nekih elemenata u tijelu, rješenje ne mora uvijek biti konzumiranje veće količine. Ako tijelo ima problema s apsorpcijom nekog elementa, tada je rješenje poboljšati apsorpciju, a ne povećati konzumaciju.
Kako inulin djeluje u organizmu?
U ljudskim crijevima živi više od milijun bakterija, koje su veoma važne za pravilno funkcioniranje sustava. Neke od tih bakterija su dobre, a neke loše, te je veoma važno da se održava broj dobrih većim. Tu pomaže inulin, budući da ovaj prebiotik dobre bakterije (probiotici) koriste za preživljavanje i rast.
Osim samog inulina, važno je i unošenje dobrih bakterija u organizam, a to se može putem kefira ili jogurta. Nakon što inulin unesemo u organizam, on putuje kroz tijelo i ne razgrađuje se do crijeva, gdje ga bakterije konzumiraju.
Inulin – dobrobiti konzumacije
Redovnim konzumiranjem inulina ljudi osjećaju niz pozitivnih učinaka koje pruža na tijelo. Osim što se osjećaju bolje i imaju više energije, inulin može pomoći i kod nekih bolesti poput dijabetesa. Glavni pozitivan učinak na tijelo je naravno vezan uz probavni trakt. Konzumiranjem inulina i unošenjem dobrih bakterija u tijelo, doprinosi se pravilnom radu organizma.
Dodatne pogodnosti koje su potvrđenje istraživanjima provedenim na djelotvornost inulina su:
- Poboljšanje metabolizma laktoze
- Jačanje imunološkog sustava
- Smanjenje tjelesne mase
- Snižavanje krvnog tlaka i kolesterola u krvi
- Pomaže kod kroničnih upala crijeva
Namirnice bogate inulinom
Već u uvodu smo istaknuli da su voće i povrće namirnice koje su bogate inulinom. Osim tradicionalnog unošenja inulina u tijelo putem hrane, moguće je unošenje inulina putem dodataka prehrani.
Naravno, uz dodatke prehrani neophodno je jesti i zdravu hranu, za poboljšanje. Namirnice koje su bogate inulinom su:
- luk
- češnjak
- pšenica
- ječam
- šparoge
- rajčice
Kapsule gorke dinje sadrže niz kvalitetnih sastojaka koji će pomoći unaprijediti stanje u organizmu, a jedan od njih je inulin. Konzumacijom putem kapsula u tijelo se unosi dovoljne količine inulina, bez dodatne brige oko spremanja obroka. Moderan način života danas najčešće znači i užurban način života. Stoga nažalost često nedostaje vremena za spremanje kvalitetnog obroka i pravilnu prehranu općenito. Kapsule gorke dinje koje u svom sastavu sadrže i inulin, mogu biti izvrstan dodatak prehrani koji će tijelo opskrbiti potrebnim inulinom.