Hibiskus omiljeno piće faraona koje pomlađuje organizam i pomaže kod mršavljenja

Hibiskus omiljeno pice faraona koje pomladuje organizam i pomaze kod mrsavljenja 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Hibiskus je većini ljudi uglavnom poznat samo kao cvijet i rijetko tko poznaje njegova prava ljekovita svojstva na organizam i dobrobiti koje pruža njegova konzumacija kroz čaj.

Još u drevnoj naciji Egipćana, čaj od hibiskusa je slovio za omiljeno piće faraona, zahvaljujući izrazito ugodnom okusu i ljekovitim svojstvima na organizam.

Hibiskus je izrazito bogat antioksidansima, a neke od pozitivnih djelovanja kojima se može pohvaliti su:

 • pomlađuje organizam
 • pomaže u borbi s viškom kilograma
 • djeluje pozitivno na probavni trakt
 • snižava krvni tlak
 • jača imunitet

Kroz povijest, hibiskus je intenzivno promatran i kroz razna istraživanja koja su dodatno potvrdila njegovu djelotvornost. U nastavku teksta saznajte više o ovoj zanimljivoj biljci i koje sve dobrobiti ima na organizam.

Hibiskus cvijet traje samo jedan dan

Hibiskus je jedna od najzastupljenijih biljki diljem svijeta, a često se spominje i pod nazivima japanska ruža, sirijska ruža i kineski sljez. Dolazi iz porodice Malvaceae, te se razlikuje više od 200 različitih vrsta hibiskusa. Tek u 18. stoljeću je Hibiskus iz Azije prenesen u Europu.

Cvijet hibiskusa traje od jutra do večeri, te ga sljedeći dan zamjenjuje novi, sve do jeseni. Upravo zbog toga često se hibiskus koristi kao simbol besmrtnosti ili vječnosti.

Od Hibiscus sabdariffa vrste se radi ljekoviti čaj, koji mnogi tragači za ljekovitim biljkama redovno konzumiraju i osjećaju niz dobrobiti na organizam.

Dobrobiti hibiskusa na zdravlje

Od prije tisuću godina poznate su dobrobiti hibiskusa na ljudski organizam, zahvaljujući njegovom izrazito bogatom sastavu s mnogim esencijalnim nutrijentima neophodnim za kvalitetno funkcioniranje.

Hibiskus u svojem sastavu sadrži:

 • hibiskusnu i limunsku kiselinu
 • antocijanine- izuzetno snažne antioksidanse
 • željezo
 • 13 aminokiselina
 • flavonoide
 • pektin
 • fitosterol

Svi ovi sastojci djeluju pozitivno na krv, imunitet, raspoloženje i organizam općenito.

Hibiskus pozitivno djeluje na krv i imunološki sustav

Hibiskus omiljeno pice faraona koje pomladuje organizam i pomaze kod mrsavljenja 5 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Jedno od najpoznatijih djelovanja hibiskusa je na snižavanje razine lošeg LDL kolesterola u krvi, te krvnog tlaka. Upravo ova dva djelovanja su najviše potkrijepljena sa znanstvenim istraživanjima i dobrobiti hibiskusa na ove probleme su potvrđenje.

Bioflavonoidi kojima je hibiskus bogat, zaduženi su za prevenciju ozbiljnih bolesti i smanjenje kolesterola u krvi, tako što na stijenkama arterija sprečavaju stvaranje plaka. Čaj od hibiskusa pozitivno djeluje i na borbu s oba tipa dijabetesa, zahvaljujući smanjenju kolesterola i triglicerida. U Indiji se već godinama koristi za liječenje dijabetesa, a poznat je suradnik jetre, koji ju štiti i izbacuje toksine iz nje.

Tri šalice čaja od hibiskusa dnevno pomažu u snižavanju krvnog tlaka.

Vitamin C je jedan od glavnih sastojaka hibiskusa, koji pozitivno djeluje na imunološki sustav i zaštitu tijela od raznih bolesti. Uz vitamin C, u hibiskusu se nalaze i razni drugi snažni antioksidansi, koji će prehlade i gripe učiniti nedovoljno jakim virusom za zarazu.

Hibiskus pomlađuje organizam, pomaže kod mršavljenja i podiže raspoloženje

Osim dobrobiti na unutarnje dijelove organizma, hibiskus ima i niz ostalih dobrobiti na vidljive dijelove tijela. Još za vrijeme egipatskog carstva, čaj od hibiskusa je bio omiljeno piće faraona, koji su prepoznali njegovo blagotvorno djelovanje na pomlađivanje. Antioksidansi iz čaja su zaduženi za borbu sa slobodnim radikalima, koji su glavni razlog za odumiranje stanica u tijelu.

Čaj od hibiskusa je idealan dodatak prehrani za ljude koji nastoje skinuti višak tjelesne težine. Dvije glavne stvari na koje djeluje u procesu mršavljenja su smanjenje apetita i povećana funkcionalnost crijeva.

Jedna šalica čaja od hibiskusa dnevno smanjuje apetit i podiže raspoloženje i kvalitetu života.

Hibiskus slovi i za biljni antidepresiv, koji se tisućama godina koristi za lijek protiv anksioznosti i opuštanje. Minerali i vitamini kojih je hibiskus bogat izvor, smanjuju depresiju i poboljšavaju raspoloženje.

Redovno konzumiranje hibiskusa poboljšava svakodnevicu

Čaj od hibiskusa je idealan napitak za ublažavanje žeđi i osvježenje, ako se poslužuje hladan. Koristi se kao diuretik, koji tijelo oslobađa od toksina i viška tekućine. Kroz redovnu konzumaciju, čaj od hibiskusa pomaže:

 • u snižavanju kolesterola i krvnog tlaka
 • jačanju imunološkog sustava i zaštiti od gripa i prehlada
 • pomlađivanju organizma i mršavljenju
 • radu jetre, crijeva i borbi s dijabetesom
 • podiže raspoloženje
Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.