Gotu kola-tonika za dugovječnost!

Gotu kola tonika za dugovjecnost 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Gotu kola (Centella asiatica) je kroz povijest izrazito korištena ljekovita biljka koja ima niz dobrobiti na ljudsko tijelo. Iako raste na Himalaji, danas se uzgaja i na drugim mjestima i distribuira u raznim oblicima tako da ju svi mogu koristiti. Gotu kola prvenstveno djeluje na mentalno zdravlje i psihički balans, ali pomoću istog djeluje i na tjelesno zdravlje.

Što je gotu kola?

Gotu kola je jedna od najvažnijih rasajana (tonika za dugovječnost) u ayurvedi, te se koristi kod prevencije ili ublažavanja simptoma mnogih bolesti. Najvažnija je za psihičko zdravlje, ali doprinosi i zdravlju putem drugih sustava u tijelu. Neki ju zovu izvorom beskonačnosti, dok neki vjeruju kako je vremenski teleporter koji će vam vratiti funkciju koju ste izgubili.

Gotu kola je bogata raznim nutrijentima, koji doprinose općem zdravlju organizma i poboljšanju psihičkog zdravlja.

Ova biljka je vrlo važna u ayurvedi jer balansira sve doše. Njeni listovi se mogu koristiti u obliku tinktura, krema, losiona, kapsula, praha i slično. Gotu kola ima gorko-ljuto-slatki okus koji je vrlo neobičan. Gotu kola ima sjajnu moć efekta rashlađivanja koja može biti vrlo efikasna u vrućim ljetnim danima, također što može doprinjeti smanjenju pitta doše.

Gotu kola sadrži:

 • saponine
 • eterična ulja
 • aminokiseline
 • karotenoide
 • flavonide
 • polifenole
 • tanine
 • esencijalne masne kiseline

Dobrobiti gotu kole

Gotu kola djeluje revitalizirajuće na psihičko zdravlje,  živce i moždane stanice.

Gotu kola se prvenstveno koristi za balans živčanog sustava, te bolju komunikaciju i rad moždanih stanica. Ona ubrzava protok krvi i tako pomaže tijelu da dobije više minerala i vitamina, ali i da se riješi toksina. Mnogi je koriste upravo zato što poboljšava sjećanje, logičko razmišljanje, memoriju i fokus.

Gotu kola tonika za dugovjecnost 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Gotu kola sadrži aziatikozide, koji su bitni za prijenos impulsa i dobar rad stanica kore mozga. Radi i s neurotransmiterima, te zbog njih živčani impulsi putuju daleko bolje.

Ostale dobrobiti na psihičko zdravlje koje će gotu kola čini:

 • balansira um
 • poboljšava koncentraciju i pamćenje
 • ubrzava rad mozga i bolje sjećanje
 • olakšava simptome epilepsije, tjeskobe i paničnog poremećaja

Između ostalog, ona je i dobar afrodizijak, pomaže oštećenjima na mozgu, a danas ju istražuju kako bi se uz nju prevenirale razne mentalne bolesti, ali i pospješili rezultati učenika i studenata diljem svijeta.

Osim ovih „unutarnjih“ rješenja, ona je vrlo dobra za zacjeljivanje rana i ožiljaka. Uzrokuje bolju sintezu kolagena koji je bitan za kosti i za kožu, što će rezultirati u boljim zglobovima i elastičnijoj koži.

Protuupalno djelovanje može pomoći kod akni, što je danas vrlo poželjno s obzirom da su hormoni kod ljudi dosta disbalansirani zbog vanjskih faktora.

Kako konzumirati gotu kolu?

Gotu kola se najčešće konzumira oralno, putem kapsula. Trudnice i dojilje ne bi trebale previše koristiti ovu biljku, isto kao osoba mlađe od 18 godina, a osobe starije od 65 godina moraju prilagoditi dozu.

Kod konzumacije nekih lijekova koji su diuretici ili amiodaroni, potrebno je prije konzumacije konzultirati se s liječnikom i dogovoriti smije li se uzimati ovu biljku i u kojoj dozi. Osobe koje imaju melanom ili su imali ne smiju koristiti ovu biljku.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.