Gorka (divlja) naranča (lat. Citrus × aurantium) se na našim prostorima često naziva divlja naranča. Iako nije previše poznata široj javnosti, smatra se kvalitetnijim odabirom od klasične naranče. To je samonikla biljka koje naraste u manje stablo, a najčešće se može naći u Indiji i Kini.
Kroz povijest se koristila kao dezinfekcijsko sredstvo i začin na istoku, a danas je sve popularnija diljem svijeta zbog svojih ljekovitih svojstva.
Gorka naranča je ljekovita biljka, koja se koristi kao prirodna alternativa za raznorazne tegobe koje se javljaju kod ljudi, poput anemije. Ima više vitamina C od limuna i zbog toga je izrazito korisna za imunološki sustav. Danas se od nje rade i eterična ulja, sokovi, sirupi, likeri, a kroz tekst vam donosimo više o njenim dobrobitima.
Ljekovita svojstva gorke naranče
Gorka naranča bogat je izvor raznih korisnih nutrijenata za ljudski organizam. Izrazito je bogata fitotvarima, koje su jedan od glavnih razloga za njene dobrobiti na tijelo.
Gorka naranča ima jaka protugljivična i antibakterijska svojstva.
Listovi gorke naranče su izvrsni su za probavu, a cvjetovi smiruju upalne procese u probavnom traktu. To čini cijelu biljku korisnom za konzumaciju, iako se najviše konzumiraju njeni plodovi koji su bogat izvor vitamina i drugih kvalitetnih nutrijenata.
Gorka naranča čisti krv i pomaže kod kamenaca u bubregu. Obiluje je snažnim antioksidansom vitaminom C, koji organizmu pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji uzrokuju razne maligne bolesti.
Ima protugljivična svojstva, služi kao antibakterijska prirodna alternativa, a u raznim kombinacijama s destiliranom vodom može se koristiti i kao osvježivač ili toner za tijelo.
U soku ove naranče nalazi se hesperidin, koji poboljšava funkcije krvnih žila te tako regulira tlak i ugruške.
Mnogi koriste ovaj plod kako bi poboljšali apsorpciju željeza i kako bi si pomogli olakšati simptome anemije. Simptomi anemije su veoma slični simptomima stresa, te mnogi ljudi nesvjesno pate od ovog uzročnika raznih zdravstvenih tegoba. Manjak željeza je jedan od uzročnika anemije, a gorka naranča pospješuje njegovu apsorpciju u tijelu.
Gorka naranča pomaže i uravnoteženju metaboličkih procesa, zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina, koji su u isto vrijeme kvalitetno rješenje za gradnju imuniteta pred sezonu gripe i prehlade. Po tom pitanju funkcionira jako slično kao limun i druge vrste naranče.
Gorka naranča jedan je od sastojaka mnogih proizvoda koji pomažu kod mršavljenja. Zahvaljujući sinefrinu, alkaloidu koji pozitivno djeluje na masne stanice u organizmu. Osim što pospješuje mršavljenje, može pomoći u nadomještaju vitamina i željeza kod osoba koje su na dijeti i kroz prehranu unose manje količine ovih bitnih nutrijenata.
Kako koristiti gorku naranču?
GORKA NARANČA SMATRA SE BOLJOM OD OBIČNE, JER IMA MANJE ŠEĆERA.
Kao što joj sam naziv kaže, okus je gorak, no zbog toga još bolje osvježava. Neki ljudi preferiraju okus više od obične naranče, no nebitno kakvog je okusa kada se u obzir uzme njeno pozitivno djelovanje na organizam i mogućnost konzumiranja kroz ekstrakt.
Kora gorke naranče se može osušiti i tada se koristi u pripremi raznih sokova, sirupa, salata, kolača, keksa ili raznih drugih obroka.
Bitno je napomenuti da se kod uzimanja antibiotika ciklosporina, ne preporuča unošenje gorke naranče u tijelo. Ova dva elementa mogu međusobno stvoriti reakciju i nuspojave.
Nije rijetko vidjeti ovu biljku ili plod da se koristi u kozmetičkoj industriji, kao biljka koja ima izuzetno ugodan miris i daje osvježavajuća svojstva prostoru oko nas. Kombiniranje eteričnog ulja s hidrolatom lavande može stvoriti kvalitetan prirodni serum za njegu kože.
Gorka naranča se može konzumirati i u nekim drugim oblicima dodataka prehrani, te se na taj način u tijelo unose sve njene dobrobiti uz puno manju količinu konzumacije.