Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Goji bobice su crveni dijamanti i jedna od najljekovitijih biljaka

Zdravlje iz prirode

Goji bobice su crveni dijamanti i jedna od najljekovitijih biljaka

Goji bobice stari drevni mudraci nazvali su crvenim dijamantima, zbog njihovih izrazito pozitivnih učinaka na zdravlje. One jačaju imunološki sustav, poboljšavaju cirkulaciju i štite organe koji obavljaju detoksikaciju – bubrega i jetre.

Plod goji bobica je bogat izvor:

  • monosaharida
  • polisaharida
  • vitamina C
  • vitamina B6
  • vitamina B12
  • minerala
  • aminokiselina
  • i raznih drugih hranjivih tvari

Upravo zbog kvalitetnih vitamina, minerala i raznih drugih hranjivih sastojaka koje sadrže, goji bobice su odlične za poboljšanje zdravlja i podizanje imuniteta. Sve njihove dobrobiti na organizam, indirektno doprinose i poboljšanju raspoloženja, te boljoj općoj kvaliteti života.

Kroz tekst donosimo više informacija o goji bobicama, bobicama koje su odlične za psihofizičku obnovu!

Što su goji bobice?

Goji bobice (lat. Lycium barbarum), nazivaju se i vučje bobice, a produkt su grmolike biljke. Plod biljke je crvenkaste boje, duguljast, a grm može biti visok čak do 3 metra. Dok se u kineskoj kulturi koriste svi djelovi ove biljke (listovi, sjemenke i korijen), kod nas se najčešće koriste samo plodovi.

Bobice ove drvenaste biljke mogu se jesti kad su sirove, ali i sušene. Tada okusom podsjećaju na grožđice ili na datulje. Dostupne su tijekom cijele godine, zahvaljujući tome što se mogu skladištiti do godinu dana.

Goji bobice jačaju imunološki sustav i POBOLJŠAVAJU CIRKULACIJU, te su idealan dodatak prehrani za sve ljude, neovisno o godinama.

Sastav goji bobica

Goji bobice

Goji bobice

Goji bobice sadrže razne korisne nutrijente i fitokemikalije:

  • 18 aminokiselina (8 esencijalnih za pravilno funkcioniranje organizma)
  • 21 mineral (najistaknutiji su kalcij, kalij, selen, željezo i cink)
  • 6 monosaharida
  • 8 polisaharida
  • 5 karotenoida
  • 6 važnih vitamina (Vitamin B2, B1, C)
  • 5 nezasićenih masnih kiselina
  • razni fenolni pigmenti

Svi ovi sastojci dovoljna su potvrda ljekovitosti ovih bobica, koje redovnim konzumiranjem tijelu donose sve potrebne sastojke za pravilno funkcioniranje i jači imunitet.

Goji bobice zahvaljujući raznim pozitivnim djelovanjima i kvalitetnoj nutritivnoj vrijednosti, PODIŽU RASPOLOŽENJE, te ih mnogi nazivaju “sretne bobice“.

Goji bobice imaju niz dobrobiti na ljude

Osim što jačaju imunološki sustav, poboljšavaju cirkulaciju i štite organe koji obavljaju detoksikaciju – bubrege i jetru. Podižu energiju i izdržljivost, a kroz povijest su se koristile i kao lijek za malariju, groznicu, zujanje u ušima, vrtoglavicu i slične tegobe. U tradicionalnoj medicini su poznate tisućama godina kao ljekoviti plodovi.

Goji bobice osjetno doprinose povećanju energije čak nakon nekoliko minuta od konzumacije. Osim toga stvaraju osjećaj sitosti, što ih čini izvrsnim saveznikom pretilih osoba ili osoba koje teže smanjenju tjelesne mase.

Dobrobiti goji bobica:

  • Jačanje imunološkog sustava
  • Poboljšavanje cirkulacije u tijelu, te reguliranja visokog krvnog tlaka
  • Doprinose poboljšanju vida
  • Štite organe koji obavljaju detoksifikaciju
  • Dobro utječu na ten kože
  • Doprinose boljoj proizvodnji spermija, te pozitivno djeluju na mokraćni sustav
  • Ublažavaju simptome radioterapije i kemoterapije
  • Reguliraju šećer u krvi i pomažu kod dijabetesa
  • Smanjuju bolove u leđima

100 grama goji bobica sadrži 11 mg željeza, što je najviša koncentracija u svim biljkama.

Goji bobice imaju niz dobrobiti na tijelo i organizam, te su zbog toga idealan dodatak prehrani. Najčešće, ljudi koji krenu konzumirati crvene bobice i osjete njihove dobrobiti, te promjenu raspoloženja na bolje, redovno nastave s konzumacijom. Uz razna istraživanja koja potvrđuju njihovu djelotvornost, to je dodatni razlog za njihovu konzumaciju.

Konzumacija goji bobica

Konzumirati se mogu u bilo kojem obliku, no bitno ih je konzumirati prema uputama na pakiranju. Nuspojave koje se mogu javiti kod prevelike konzumacije, kao i kod većine drugih namirnica, su bolovi u trbuhu ili mučnina. Svakako se preporučuje držati okvira preporučenog dnevnog unosa, koji iznosi između 5 i 10 grama.

U slučaju niskog tlaka ili problema s povišenim šećerom u krvi preporučuje se savjetovanje s liječnikom prije upotrebe. Goji bobice mogu reagirati i s lijekovima koji se metaboliziraju u jetri – ibuprofen, fenitoin, varfarin i drugima…

Posjet šumi poboljšava našu otpornost

Posjet šumi poboljšava  našu otpornost kad god...

Gorka dinja i njen utjecaj na dijabetes

Gorka dinja je veoma korištena ljekovita biljka...

Gorka (divlja) naranča

Gorka (divlja) naranča (lat. Citrus × aurantium)...

Što predstavlja Drvo života u keltskoj tradiciji?

Drvo života jedan je od glavnih simbola keltske...

Dobrobiti biljke amalaki na organizam

Amalaki, indijski ogrozd ili amla, veoma je...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.