Energetska ravnoteža s drvećem

Energetska ravnoteza s drvecem 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Energetska ravnoteža važna je za dobrobit i zdravlje svakog od nas. To se može postići i drvećem. Svako stablo ima svoje energetsko polje koje zrači iz njega, baš kao što ljudsko energetsko polje zrači i od nas. To vrijedi i za sva bića na ovom planetu.

Kako su povezani energija stabala i naša energija?

Kada dođemo do stabla, naše energetsko polje reagira s njegovim i prilagođava mu se. Promjena je u početku možda prelazna da bi se primijetila, ali postepeno uzrokuje promjene u metabolizmu, razmišljanju i osjećajima. Energetski sastav stabla mnogo je stalniji od ljudskog jer ne doživljava tako brze fluktuacije kao mi. Stoga drvo svojom energijom nudi dobar alat za razumijevanje vlastitog odgovora. Energetsko polje stabla ima nekoliko slojeva koji izražavaju različite ritmove kroz koje drvo prolazi. Vježbanjem ljudi mogu osjetiti te razlike, iako ih svatko od nas drugačije osjeća. Za većinu stabala osnovni ritam su godišnji ciklusi rasta i obnavljanja kroz godišnja doba. Tada nastaje ritam dana i noći, a osim toga u drvetu se odvijaju i drugi, skriveniji ritmovi i procesi.

Možemo osjetiti energične ritmove stabala Jedan od načina da izoštrite svoju sposobnost opažanja energije stabala je promatranje vašeg disanja. Vježbanjem učimo kada je naše disanje smireno, zapušteno, nervozno, suzdržano ili slobodno. Slično tome, vježbanje može polako otkriti razlike u energiji na drveću.

Vježba: osjetiti energetsko polje stabla

 1. Priprema. Odaberite stablo koje vas nekako vuče. Dodirnite je, zagrlite je ili se naslonite na nju. Promatrajte percepciju u svom tijelu.
 2. Detekcija polja. Stavite ruke na drvo, dlanovi ravne na deblo. Zatvorite oči i usredotočite se na osjećaj na dlanovima. Zatim se polako odmaknite od stabla i podignite ruke od njega. Sada ponovo promatrajte senzacije na dlanovima ako možete otkriti bilo što – to može biti drhtanje, trnce ili nešto treće. Držite pažnju na dlanovima i polako se odmaknite od stabla dok ne osjetite nešto drugo. Kad se percepcija završi, to označava rub sloja energetskog polja stabla.
 3. Osjećaj slojeva. Vratite se na stablo i ponovite prvi korak. Kako se odmičete, osjetit ćete promjene u percepciji na dlanovima; može postati izraženiji ili se promijeniti. Ovo ukazuje na prijelaz između razina. Prođite kroz percepcije u svakom sloju dok ne otkrijete prijelaze.
 4. Osjećaj učinaka. Korak ispred jednog od područja prolaza. Držite dlanove u kontaktu s njim i promatrajte reakcije u vašem tijelu. Zatim uđite u ovo područje cijelim tijelom i promatrajte što se događa.
 5. Integracija. Sjednite pored stabla ili lezite pored njega ako vam je ugodno. Obratite pažnju na sve što osjećate i što vam pada na pamet. Promatrajte slike, sjećanja i druge tjelesne percepcije u sebi.
Energetska ravnoteza s drvecem 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Što više puta ponavljamo ovu vježbu, to ćemo više osjetiti energije stabala.

Balansirajmo energiju sa drvećem

Kad uravnotežujemo vlastitu energiju s drvećem, obično prolazimo kroz sedam osnovnih faza procesa. Koordinirani su sa sedam glavnih energetskih centara u tijelu. Mogu se povezati i sa sedam vrsta stavova prema prirodi (vidi članak Zdravlje je povezano s našim odnosom s prirodom)

Vježba: Ugađanje vlastite energije u društvu stabala

 1. Odaberite stablo. Približite se onoj koja vas na neki način privlači, bilo svojim oblikom, bilo drugim vanjskim značajkama, ili imate osjećaj da vas nekako vuče prema njoj. 2. Pronađite udoban položaj. Saznajte kako ih instalirati. Možete stajati ili sjediti, okrenuti se stablu ili se nasloniti leđima. Promatrajte reakcije stabla na nas. Možda se osjeća kao drvo da te ugosti?
 2. Promatrajte i pričekajte. Možda imate osjećaj kao da se ništa ne događa. Nelagoda ili sumnja neizbježan su dio svakog procesa promjena. Emocije ili misli mogu doći do izražaja poput: Što ja radim ovdje? Zašto ne mogu ništa osjetiti? Um vam pobjegne, sjećate se starih stvari, mašta seže u budućnost. Ovo je vrijeme za odustajanje od očekivanja. Samo gledajte i čekajte.
 3. Obratite pažnju na percepcije. Jedini način da riješite kaos u svojoj glavi je da se vratite u sadašnji trenutak. Da biste to postigli, obratite pažnju na različite percepcije vašeg tijela. Prvo, najočitije su fizičke promjene, poput nelagode dok stojite ili sjedite. Tada suptilniji osjećaji polako mogu doći do izražaja.
 4. Uspostavlja se kontakt. Polako ćete osjetiti da ste stupili u kontakt s drvetom. Možete doživjeti neočekivane i iznenađujuće, ugodne osjećaje i percepcije u svom tijelu ili umu.
 5. Uživajte u percepcijama. Istražite sve percepcije koje će se pojaviti i uživajte u njima. Um će ih ipak htjeti analizirati i shvatit će što se događa. Ali ako ga uvjerimo da ostane na rubu kao promatrač, postat ćemo svjesni stvarnog iskustva stabla.
 6. Vi i drvo se sretnete. Dogodi se razmjena. U ovoj fazi, uravnoteženjem sa energijom stabla može se postići mistično. Možemo se osjećati kao jedno s drvetom i sa cijelom prirodom. čak i ako to iskustvo traje samo jednu minutu ili nekoliko sekundi, pamtit ćemo ga cijeli život.

Ne bismo trebali očekivati ​​da će iskustvo uvijek biti isto, da će uvijek proći kroz sve faze i trajati isto vrijeme. Možda ćemo se jednog dana zaustaviti na drugom koraku, jer nećemo pronaći udoban položaj. Sljedeći će dan možda biti teži treći stadij jer um neće prestati divljati. Ali poslužite se predstavljenim vježbama i koracima kako biste postupno usklađivali svoju energiju s drvećem, kad god krenete u šumu. Drveće će vam ponuditi upravo to i točno onoliko koliko vam treba. S drvećem ćete postići pravu energetsku ravnotežu samo za vas.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.