Dobrobiti biljke haritaki na organizam

haritaki kuca zdravlja naslovna Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Haritaki biljka ima razne dobrobiti na tijelo i jedna je od temeljnih biljki ayurvedske medicine. Haritaki djeluje protuupalno i antibakterijski, te ima razna druga preventivna svojstva na organizam. Jedna je od tri biljke od kojih se radi čarobni ayurvedski pripravak Triphala, koji u Indiji slovi za čuvara organizma.

Kroz daljnji tekst donosimo sve o tome gdje se nalazi ova biljka, koje dobrobiti ima na tijelo i kako je se može konzumirati.

Haritaki biljka

Terminalia chebula je drvo koje raste u Indiji i Šri Lanki, a legenda kaže da je izraslo iz kapljice vječnog nektara (amrite), koja je pala s neba. Plod haritaki u Indiji slovi za lijek koji odbija bolesti i nerijetko ga nazivaju božanskim plodom i kraljem svih biljki.

HARITAKI Sadrži razne antioksidanse, a u sastavu se ističu vitamin C i E.

Kroz povijest je ova biljka veoma poznata i korištena u ayurvedskoj medicini, a u zadnjih nekoliko godina postala je popularna i u zapadnoj medicini. Kroz brojna znanstvena istraživanja ova biljka je opravdala svoj status kralja i dokazane su mnoge dobrobiti koje njen plod ima na organizam.

Dobrobiti blijke haritaki na organizam

Dobrobiti biljke Haritaki na organizam 1 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Zbog antibakterijskih, protugljivičnih i protuupalnih svojstava, haritaki biljka djeluje na razne dijelove tijela. Prirodni je dodatak prehrani, koji će tijelo učiniti zdravijim i povećati energiju.

  • Pozitivno djeluje na probavni trakt

Jedna od glavnih dobrobiti ploda je pozitivno djelovanje na probavu. Triphala je pripravak koji je poznat po ovom djelovanju, a upravo haritaki biljka je jedan od njegova 3 glavna sastojka. Ima prokinetičko djelovanje, tj. pozitivno utječe na želudac i njegov normalan rad, te ubrzava rad crijeva i cijele probave.

  • Doprinosi izbacivanju toksina iz organizma

Poznata je po raznim antioksidansima. Oni su odlični za jetru, jer će je zaštititi od štetnih tvari, te pomoži izbacivanju neželjenih toksina iz organizma. Poboljšanje metabolizma usko je povezano s mršavljenjem. Osim toga, haritaki biljka prirodno odbija masnoće iz organizma.

  • Smanjuje kolesterol u krvi

Prema istraživanjima, plod ove biljke smanjuje kolesterol (masti iz krvi), te pomaže u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Haritaki smanjuje loš (LDL) kolesterol i povećava dobar (HDL) kolesterol.

  • Djeluje protuupalno i smanjuje bol

Ukoliko se pojavi bol u nekom dijelu tijela uslijed nastalih upala, haritaki biljka može biti izvrsno prirodno rješenje koje smanjuje upalu, a samim time i bol. U konačnici, osim što smanjuje osjećaj boli, jača fizičku funkcionalnost i samu kvalitetu života.

Koristi se i kod kožnih oboljenja. Svi kožni problemi povezani s alergijama, aknama ili osipom mogu se tretirati oblozima. Iako se haritaki većinom konzumira oralno, može djelovati i lokalno.

Haritaki biljka često se spominje u ayurvedskoj medicini, kao prirodni sedativ. Ona je korisno sredstvo za smirenje, a smanjiti će utjecaj stresa i napetosti. Osnažuje psihološko zdravlje i pomaže u smirenom rješavanju svakodnevnih zadatak.

Konzumacija biljke haritaki

Haritaki je ljekovita biljka, koja ima niz pozitivnih djelovanja na organizam.

Može se konzumirati u prahu ili u pripravku triphala. Odličan pripravak je Dabur Triphala, koji će u tijelo svakodnevno donositi dovoljne količine tri najvažnije biljke u ayurvedskoj medicini. Svaka od ove tri biljke djeluje na određene dijelove organizma, a ovaj proizvod donosi dobrobit cijelom organizmu. Stoga i ne čudi da je triphala prozvana čarobnim pripravkom u Indiji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.