Dobrobiti biljke bibhitaki za organizam

bibhitaki biljka dobrobiti kuca zdravlja Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Bibhitaki biljka poznata je u ayurvedskoj medicini već tisućama godina i svrstava se u jedne od najljekovitijih biljki. Djeluje pozitivno na razne dijelove ljudskog organizma, a snažni antioksidansi koji se nalaze u ovoj biljci pomlađuju tijelo. Bibhitaki je jedan od tri sastojka triphale, najpoznatijeg pripravka ayurvedske medicine, za koji legende u Indiji kažu da može rješiti sve zdravstvene probleme. U tekstu donosimo sve dobrobiti ploda biljke.

Često se naziva i bahera

Bibhitaki se uzgaja i raste u jugoistočnoj Aziji. Plod ove biljke se koristi u prirodnoj medicini već dugi niz godina, a mnogi ga nazivaju čarobnim plodom. U Indiji je poznata uzrečica:

“Ako ne znaš što koristiti kao dodatak prehrani, s triphalom ne možeš pogriješiti!”

Upravo je bibhitaki jedna od tri osnovne biljke koje se nalaze u triphali, koja je veoma cjenjena u ayurvedi. Djeluje na razne sustave i organe u organizmu, a može pomoći i kod lječenja nekih bolesti. Osnova je prevencije bolesti u prirodnoj ayurvedskoj medicini.

Dobrobiti biljke bibhitaki

Postoji niz dobrobiti na organizam redovnim konzumiranjem bibhitaki ploda. Ovaj plod je veoma cijenjen u ayurvedskoj medicini, a njegova ljekovitost je poznata već tisućama godina.

Bibhitaki je visoko hranjivo voće koje može biti učinkovito u liječenju čira na želucu. Dokazi potvrđuju da antiulcerna svojstva (dobrobiti na liječenje ili preventivu nastanka čira) ploda bibhitaki pomažu probavnom traktu i smiruju trbuh. Plod djeluje pozitivno i na smanjanje stresa. Ovaj magičan plod može pomoći i kod poremećaja anksioznosti i depresije, zahvaljujući etanolnim ekstraktima prisutnim u plodu.

Dobrobiti biljke Haritaki na organizam 1 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Znanstvena istraživanja provedena na ovom plodu pokazala su njegov pozitivan utjecaj na tretiranje metaboličkog sindroma. To je skupina različitih metaboličkih poremećaja poput:

  • inzulinske rezistencije
  • visoke razine kolesterola
  • povišenog tlaka
  • prekomjernog nakupljanja masnog tkiva na trbuhu

Bibhitaki biljka dobrobiti na organizam; smanjuje strahove od bolesti, jačanjem imuniteta i povećavanjem otpornosti tijela. Detaljnije o tome možete pročiteti u tekstu Bibhitaki oslobađa od strahova.

Po prirodi je hepatoprotektivan, tj. doprinosi jačanju jetre i njene sposobnosti da rješava kemijski i biološki stres. Pokazao se kao vrijedan dodatak, koji ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje jetre snižavanjem lipidne peroksidacije, koja je uzrok ateroskleroze i mnogih drugih upalnih bolesti. Uz to, smanjuje nakupljanje vezivnog tkiva u jetri (fibroza jetre), te čisti jetru od toksina.

U plodu su prisutni etanol i ekrakti tanina, koji pomažu u zacjeljivanju rana. Ovaj plod je poznat po snažnim ljekovitim svojstvima za lječenje rana, a antimikrobna svojstva onemogućavaju rast štetnih mikroorganizama. Ima i niz antioksidansa koji su odlični za pomlađivanje tijela i čišćenje tijela od toksina.

Bibhitaki još djeluje i na živčani, probavni i dižni sustav, vid, glas, te čisti crijeva i uklanja parazite iz tijela.

Triphala sadrži tri najvažnije biljke

Bibhitaki se najjednostavnije može konzumirati putem triphala pripravka, koji u sebi sadrži još dvije veoma važne biljke iz ayurvedske medicine. Amalaki i haritaki djeluju pozitivno na razne druge djelove organizma, te njihovom konzumacijom u kombinaciji s bibhitaki biljkom imate postižete pozitivne učinke na cijeli organizam.

Budući da je svjež plod bibhitaki teško nabaviti u ovim dijelovima svijeta, konzumacija putem ekstrakta ili triphale je najjednostavniji način.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.