Kuća zdravlja - kucazdravlja.hr
0
Košarica je prazna

0.00

Dnevna rutina i praktičan put do zdravog i radosnog života

Zdravlje iz prirode

Dnevna rutina i praktičan put do zdravog i radosnog života

Kroz ovaj tekst saznajte koja dnevna rutina je najbolja prema ayurvedi i na što sve trebate paziti tijekom dana.  Ako rad zauzima veliki dio našeg svakodnevnog života, kao i cijelog života općenito važno je znati kako se opustiti prije i poslije posla te na taj način dovesti u ravnotežu aktivnosti i odmaranje.

U tu svrhu ayurveda daje vrlo korisne savjete i uputstva kako ujutro započeti dan, kako se pripremiti i ući u obavljanje posla, kako se odmoriti tijekom posla i opustiti nakon posla.

Kad ujutro krenete na posao, obratite pažnju na svaki svoj korak i svoje disanje. Uključite svoj meditativni um da vam pomogne fokusirati se tijekom dana. Kada gledate svog šefa ili kolege na poslu, u isto vrijeme zavirite i u sebe.

Obavljajte svaki zadatak svjesno, uz punu nazočnost na ono što radite. Ovako će vaš rad postati meditacija, a meditacija uvijek donosi unutarnji mir i sklad koji se prirodno odražavaju na dobre odnose i razumijevanje prema drugima.

čaj-opuštanje-relaksacija-kuća-zdravlja-2-slika

Ayurveda ne preporučuje piti kavu zbog toksina koji ona otpušta u organizam i koji imaju direktan utjecaj na unutarnji osjećaj i raspoloženje. Što se kasnije može odraziti na naše reakcije i ponašanje. Stoga je bolje piti puno svježe vode i jesti malo sočnog voća. Ova navika može se prakticirati nekoliko puta u tjednu, ukoliko osoba smatra da joj je teško napraviti veći zaokret. Čak i par dana u tjednu zdravog načina života donosi trenutne dobrobiti, a dnevna rutina će ubrzo postati nesvjesno obavljana svakodnevno.

Dnevna rutina za ručak

Oko podneva ćete postati prilično gladni. U idealnom slučaju, trebali biste u to vrijeme ručati, osim ako pauzu za ručak niste organizirali drugačije. Jedite malo povrća i riže, juhe ili salate i ne pijte previše za vrijeme obroka. Nekoliko gutljaja mlake vode ipak podržavaju probavu. Prilagodite obroke svom ritmu.

Sjedite i hodajte uspravno

Pokušajte imati kralježnicu ravno u svakom trenutku. Prilagodite stolicu i hod tako da će vam energija glatko teći prema kralježnici. Na taj način ćete održati budnost, svjesnost i vitalnu energiju jakom.

Idite u šetnju

Nakon posla krenite kući i zatim lagano prošetajte. Ako imate tu mogućnost, u pauzi tijekom radnog vremena uključite kratku šetnju. Popodne se lagano prošetajte prirodom, sami ili s voljenim osobama. Slušajte vodu, ptice, šuštanje lišća, zvuk životinja. Opustit će vas i ponovno povezati sa svime oko sebe i sa samim životom.

Dnevna rutina

Dnevna rutina

Dnevna rutina za večeru

Oko šest sati popodne, dobro je pojesti posljednji obrok. Ako volite kuhati samostalno, pripremite laganu večeru i usredotočite se na svaki korak pripreme. Kad jedete, pažljivo kušajte sva jela i svaki komad dobro žvaćite. Tako ćete jesti polako, što će pomoći u probavi, nećete se prejesti i jesti ćete svjesno, gotovo meditativno. Takva praksa utječe na povećanje kompletne kvalitete života.

Ajurveda govori o tome da je dobro jesti dok je sunce još na nebu, jer tada probava najbolje radi. Kada sunce zađe probava se usporava i hrana koja je ušla tada najčešće ostaje neprobavljena do sljedećeg izlaska sunca. Stoga je dobro jesti dok je sunce još na nebu.

Jedenje kasno po noći mijenja tjelesnu kemiju, remeti san i čini nas umornima ujutro. Osnovna smjernica je, međutim, jesti najkasnije tri sata prije odlaska u krevet. Tako će želudac ostati prazan i san će biti lagan.

Poslije večere

Prilikom pranja, posuđe perite polako i lagano. Možda čak možete i pjevati uz to, svjesno osjećati vodu na rukama, pa čak i zaplesati tijekom tog vremena. Osmjehnite se, zadržite misli onoga dobroga što vam se dogodilo tijekom dana.

Ako uzimate triphalu, uzmite je nakon večere s malo mlake vode, ta navika će ojačati i očistiti vaše tijelo. Dnevna rutina uzimanja triphale donosi niz benefita tijelu.

Nakon večere prikladne su ležerne aktivnosti, čitanje, razgovori ili slušanje opuštajuće muzike i korisnih seminara.

Dnevna rutina prije spavanja

Prije odlaska u krevet, važno je ponovno se povezati sa sobom i duhovnim dijelom sebe i života (svojim višim ja). Šalica vrućeg mlijeka sa dodatkom po vašem izboru, malo đumbira, kurkume i kardamoma, zaslađena sa medom poboljšati će spavanje i pomoći u izgradnji vaših unutarnjih tkiva.

odmaranje-relaksacija-kuća-zdravlja

Nakapajte nekoliko kapi ulja na dlanove i stopala i nježno ih umasirajte. Nekoliko minuta meditirajte, promatrajte disanje ili se na neki drugi način opustite. Na taj ćete način upotpuniti krug od jutra, smiriti se i lijepo pripremiti za sljedeći dan.

Dopustite široj percepciji života da se brine o vašim brigama, kako bi ih odnijela daleko od vas. Upoznajte svoj unutarnji mir, inteligenciju i prazninu koja će vas uvesti u miran, čvrst i koristan san. Probudit ćete čili, smiren, sretan i spreman za novi dan.

Vrijeme za spavanje

Preporučuje se da idete u krevet do deset sati navečer i spavate na lijevoj strani. Pita doše bi trebale spavati s desne strane i ići u krevet između 10 i 11 sati. Kapha došama je najprikladnije spavanje između 11 sati i ponoći i trebale bi spavati na lijevoj strani.

Redovita svakodnevna rutina i dobre, umjerene navike dugoročno će održati vašu vitalnost i zdravlje, baš kao što će svaki vaš dan učiniti istovremeno učinkovitim, ali i opuštenim.

Ukoliko odlučite biti barem malo odlučni, postavite sebi izazov da barem tjedan dana provedete prakticirajući ova korisna uputstva koja nam je dala ayurveda, još prije mnogo tisuća godina. Način života se mijenja kod ljudi, no dnevna rutina trebala bi biti ista. Na taj način lako ćete shvatiti da ovakav pristup dnevnoj rutini nije nešto čemu treba posvetiti samo tjedan dana naših života, već to treba postati naš radosni stil života.

Zašto je gljiva Cordyceps toliko ljekovita?

Cordyceps sinensis  jedna od najmoćnijih...

Kako Oolong čaj pomaže kod mršavljenja?

Oolong čaj pomaže kod mršavljenja, odličan je za...

Koenzim Q10 štiti kožu od starenja

Koenzim Q10, ili kako ga još nazivaju ubikinon,...

Što predstavlja Drvo života u keltskoj tradiciji?

Drvo života jedan je od glavnih simbola keltske...

Gorka dinja i njen utjecaj na dijabetes

Gorka dinja je veoma korištena ljekovita biljka...

Portal Kuće Zdravlja

Portal zdravlja, zdrave hrane, pripravaka i dodataka hrani – saznajte više.