Cimet (lat. Cinnamomum ceylonicum ili Cinnamomum cassia) je ljekovit začin poznat u kuhinjama diljem svijeta. Mnogi ga smatraju isključivo začinom, no cimet dokazano pomaže kod dijabetesa, pretilosti i raznih krvnih problema. U ayurvedskoj medicini cimet se koristi već tisućama godina, zbog blagotvornih učinaka na razne tegobe, poput: proljeva, artritisa, menstrualnih tegoba.
Zahvaljujući raznim antioksidansima, vlaknima, mineralima i vitaminima kojima je bogat, cimet ima niz korisnih svojstava za ljude:
- antikancerogena
- antifungalna
- antibakterijska
- protuupalna
- antioksidativna
Za razliku od nekih ljekovitih biljaka na kojima nisu provedena detaljna znanstvena istraživanja, cimet je prošao mnoga testiranja i njegova djelotvornost na određene probleme je potvrđena. U istraživanju 2010. godine, kojim su provedena ispitivanja cimeta na opće zdravlje organizma, potvrđena su njegova svojstva.

Cimet je prepun antioksidansa
Ljekovitost cimeta dolazi iz raznih bitnih nutrijenata koji se nalaze u njegovom sastavu, a upravo ti elementi su neophodni za pravilno funkcioniranje organizma. Cimet je izrazito bogat antioksidansima, koji su zaduženi za borbu sa slobodnim radikalima u tijelu. Antioksidansi djeluju na kožu i usporavaju proces starenja.
Cimet sadrži i razne druge minerale i vitamine, te se od davnina smatra ljekovitim začinom. U cimetu se nalaze:
- razni antioksidansi – flavonoidi, fenolna kiselina, polifenoli…
- mangan
- vitamini K, B6 i E
- kalcij
- željezo
- u manjim količinama: magnezij, kalij, cink i bakar
Svaki od ovih esencijalnih nutrijenata tijelu donosi dovoljne količine energije i tvari potrebnih za pravilno funkcioniranje. Osim toga, ovi elementi pomažu i kod liječenja raznih tegoba, a cimet potvrđeno ima niz djelovanja na tijelo, koja su istaknuta u uvodu.
Postoje dvije vrste cimeta, a ljekovita biljka Cinnamomum verum dolazi iz Šri Lanke. To je pravi cimet, koji se koristi u ljekovite svrhe i sadrži znatno manje kumarima (koji ima štetno djelovanje na jetru), u odnosu na kineski cimet (Cinnamomum cassia).
Cimet ima antikancerogeno djelovanje
Budući da je prepun antioksidansa, koji sprečavaju oksidiranje stanica i oštećenja koja prouzročuju slobodni radikali u tijelu, pomaže kod raznih kroničnih bolesti, te djeluje antikancerogeno. Pokazao se kao odličan dodatak za sprečavanje mutacija stanica, te se na njemu provode detaljna ispitivanja oko određenih karcinoma i djelovanja na njih.

Doprinosi zdravlju krvi, srca i smanjuje rizik oboljenja mozga
Cimet pozitivno djeluje kod liječenja dijabetesa tako što povećava osjetljivost tijela na inzulin i regulira glukozu. Istraživan je za dijabetes tipa 2 i utvrđeno je da ima dobrobiti na razine glukoze koje se nalaze u krvi. Cimet ima i niz drugih dobrobiti za krv:
- snižava negativan LDL kolesterol
- reducira šećer u krvi
- smanjuje krvni tlak
- potiče cirkulaciju
- štiti srce
Pomaže kod prevencije Alzheimerove bolesti ili gubitka pamćenja, tako što onemogućuje djelovanje TAU proteina u mozgu. TAU protein djeluje negativno na mozak, uništava stanice te u konačnici dovodi do problema s pamćenjem ili težih oblika bolesti: Parkinsonove ili Alzheimerove.
Cimet pomaže kod prehlada, gripa, mršavljenja…
Zahvaljujući antibakterijskim, antivirusnim, antigljivičnim i protuupalnim svojstvima, cimet pomaže i kod raznih lakših tegoba. Pozitivni učinci konzumiranja cimeta vidljivi su kod:
- prehlada i gripa te ujedno njihove prevencije
- menstrualnih tegoba ili neredovitih ciklusa
- potiče rad crijeva, pa može biti idealna pomoć za skidanje viška kilograma
- artritisa
Konzumacija cimeta
Cimet se najčešće konzumira kao začin, u obliku kapi ili s čajem. Siguran je za konzumaciju i odličan je dodatak voću ili u pripremi nekih slastica. Trudnice i dojilje trebaju se pridržavati uputstva prilikom konzumacije cimeta, te izbjegavati kineski cimet koji sadrži velike količine kumarina.