Čežnja za prirodom je prirodna koliko i disanje

Ceznja za prirodom je prirodna koliko i disanje 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Čežnja za prirodom čovjeku je prirodna koliko i disanje. Bez obzira gdje živimo, duboko u sebi želimo se ponovno povezati s prirodom. Naše ćelije jednostavno ‘znaju’ da je vrijeme između stabala ‘dobro’ za nas.

To posebno vidimo kod gradske djece. Čim uđu u prirodu, puze do stabala i pokušavaju se popeti na nju, skačući po lokvama, pregledavajući tlo, skupljajući stijene i pljuskajući uz potok.

Mnogi od nas još uvijek su živjeli u vremenu kada smo imali ili željeli kuću s drvećem ili kampirali u vrtu, što danas ostvaruju mnoga eko-odmarališta i glamping naselja u prirodi. Zaspati uz blago njihanje grana na vjetru, čitati šuštanje lišća, zuriti u promjenjivu površinu vode i probuditi se na ptičje pjevanje bez sumnje je posebno iskustvo. Ali čak i ako si ne možete priuštiti tako idiličan odmor, takve „zelene kupke“ za sva osjetila možete uvesti u svakodnevnicu na druge načine.

Kako se više povezati s prirodom?

Ceznja za prirodom je prirodna koliko i disanje 4 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Slušajte ptice

Pjevanje ptica toliko je prisutno čak i u gradskim parkovima da se često uzima zdravo za gotovo. Ali mnogi to doživljavaju kao izuzetno opuštajuće, nadahnjujuće, čak romantično i poetično. Poznati ornitolog Peter Brash kaže da ga doživljava kao prirodnu glazbenu pozadinu koja odgovara njegovom umu i duši. “Zvuki ptica približavaju nam prirodu i povezuju ljude s mjestima i sjećanjima poput redkih drugih zvukova. To je jednostavan užitak, dostupan svima, čak i onima koji žive u gradovima.“ Možete ga i reproducirati na svom telefonu ili računalu kao odličnu bazu za učenje, rad ili opuštanje.

Zvuki ptica približavaju nam prirodu i povezuju ljude s mjestima i sjećanjima poput redkih drugih zvukova. To je jednostavan užitak, dostupan svima, čak i onima koji žive u gradovima. 

Osjetite vodu

Voda je dio našeg svakodnevnog života. Mi je pijemo, peremo s njom i sadržimo je u tijelu. Radite to svjesno. Tuširajte se minutu više, ujutro ili navečer, i stvarno osjetite vodu po cijelom tijelu. Dok perete ruke, gledajte kako se prelijeva po dlanovima i po cijelim rukama. Kad je pijete, držite je u ustima i promatrajte njenu teksturu i temperaturu u ustima. Kad ste vani, možda ćete moći biciklirati ili trčati uz rijeku, umjesto gradskim pločnikom. Zaustavite se uz gradsku fontanu i gledajte kako mlazevi vode plešu i ptice koje plivaju u njoj. Pogledajte put neba i drveća u lokvama uz put – ili se možda čak i fotografirajte kao djeca – ali zašto ne? Kako se onda osjećate? Probajte. Razsmislite i to: ponekad želimo piti vodu jer je to naša čežnja za prirodom.

Kad pijete vodu, držite je u ustima i promatrajte njenu teksturu i temperaturu u ustima.

Promatrajte drveća

Promatrajte gdje možete vidjeti bilo koje stablo. Bilo uz ulicu, u šumu ili park, kroz prozor ureda, ili u pozadini zaslona računala. U svakom slučaju, stablo će nam donijeti osjećaj mira. Drveće su vrlo vidljivi predstavnici prirodnog svijeta i naša podsvijest ih doživljava kao dio kuće. Oni su snažni simboli u našem unutarnjem krajoliku koji čine našu psihu i emocije. Oni uravnotežuju naše misli i percepcije i prizemljuju nas. Pogledajte je, dodirnite je, provedite neko vrijeme uz drvo gdje god bili i kako god želite.

Drveća su vrlo vidljivi predstavnici prirodnog svijeta i naša podsvijest ih doživljava kao dio kuće.

Sumska terapija za tijelo i dusu 3 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Šetajte zemljom

U gradovima i selima većinu vremena hodamo i vozimo se različitim prijevoznim sredstvima po asfaltnoj cesti. Što ako se ikad prošetamo izvan staze – ili barem makadamskom stazom? Hodate po travi ili na zemlji u vrtu ili u šumi? Oni čak i hrabriji to rade bosi. Narodna mudrost kaže da se u našem dijelu svijeta to najviše događa u mjesecima koji nemaju slovo r u nazivu – May, June, July, August (svibanj, lipanj, srpanj, kolovoz). Izravnim kontaktom sa zemljom ohladit ćete se tijekom ljetnih mjeseci, uravnotežiti svoje bioenergetsko polje i općenito se osjećati bolje. Također će poboljšati vaš protok krvi i izlučivanje toksina iz tijela, što se odvija kroz točke na nogama.

Hodate po travi ili na zemlji u vrtu ili u šumi? Oni čak i hrabriji to rade bosi.

Promatrajte nebo

Kroz prozor ureda ili kuće, s balkona u gradu ili s terase na selu, usred travnjaka ili trotoara – uvijek možete pogledati u nebo. Promatrajte je li jasno ima li na njemu oblaka. Kakve je boje nebo? Kako oblaci putuju, kakvih su oblika? Da li vjetar pomiče oblake ili ptice prelaze preko njega? Da li se nebo na bilo koji način mijenja? Kako nebo izgleda noću i kako tijekom dana? Promatrajte zvijezde i mjesec. Promatrajte sunčeve zrake koje se rasuju po nebu. Osjetite koliko je nebo široko. Shvaćate li to kao krov, kao prozor ili kao more? Što ti nebo znači? Pogledajte i promatrajte.

Čežnja za prirodom ovim jednostavnim praksama može se smanjiti i više nas povezati s prirodom i sa sobom.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.