Sastav: plod gorke dinje (Momordica charantia), cimet, maslačak, sladić, đumbir
Priprema: 250 - 300 ml vruće vode preliti preko vrećice i pustiti da
 odstoji 15 - 20 minuta.
Dnevna doza: 2 - 3 šalice na dan.

Čaj od gorke dinje pomaže u borbi organizma protiv virusa.
On ublažava probavne tegobe, podrška je u borbi protiv crijevnih parazita te pospješuje mršavljenje.

Čaj može pomoći i kod ublažavanja simptoma dijabetesa.

Cimet, maslačak, sladić i đumbir pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi.

Gorka dinja (lat. Momordica charantia) biljka je iz porodice Cucurbitaceae, poznata i kao karela ili momordika, rođakinja je krastavca, tikve, dinje i lubenice.

Biljka je penjačica koja doseže visinu od dva metra. Ima izrazito šiljasto lišće, žute cvjetove i narančasto-žute plodove.

Raste u tropskim i suptropskim područjima srednje i južne Amerike, Afrike i Azije. Prepoznatljivog je izgleda biljke penjačice dugih rascjepkanih listova, žutih cvjetova s izduženim "tikvastim" plodom. Mladi plod zelene je boje koji zrenjem zažuti i puca otkrivajući crvene sjemenke. Svi su dijelovi biljke, list, plod i sjeme, jestivi uz prepoznatljivi gorak okus.

U azijskoj kuhinji čest je sastojak, a zbog svoje gorčine upotrebljava se i u proizvodnji piva u Kini i Japanu. Posebno je popularna među Japancima s Okinawe koji su poznati po dugovječnosti.

Karela je u Indiji vrlo popularna i priprema se na različite načine (najčešće s channa-slanutkom ili tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom, sveže se koncem i tako prži u ulju). Osim kao jelo od povrća, u tradiconalnim indijskim domovima pije se i čaj od karele, svježe iscijeđen.  Danas se u ljekarnama i dućanima širom Indije (pa i na zapadu) može pronaći čaj od karele u bocama, pa čak i ekstrakt karele u kapsulama (čaj I plod su, naravno, mnogo zdraviji i prirodniji). Konzumiraju je često u jelima (gorkost se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u slanoj vodi) i to je jedan od razloga njihove dugovječnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, posebno onih koji redovito konzumiraju svježe iscijeđen čaj od karele.

U tropskim i suptropskim klimama konzumira se zbog toga što se smatra da vraća energiju koju izgubimo prilikom izloženosti velikim vrućinama.

Iako poznato stoljećima, antivirusno, antioksidativno i antidijabetičko djelovanje gorke dinje tek je nedavno prepoznato u zapadnom svijetu.

Gorka dinja odličan je izvor antioksidativnih spojeva poput beta-karotena, flavonoida, luteina i zeaksantina koji su prva linija obrane protiv slobodih radikala, faktora starenja i raznih degenerativnih oboljenja. Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (B1, B2, B3, C), minerala (magnezij, folati, cink, fosfor, mankan), vlakana te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Karela je ponzata po svom ljekovitom djelovanju. Ona snižava nivo šećera u krvi, te je prirodni lijek za tretman dijabetesa (“prirodni inzulin”). Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s antidijabetičkim djelovanjem (karantin, vicin i polopeptid). Gorka dinja sadrži i vrstu lektina koji snizuje koncentraciju glukoze (djeluje hipoglikemijski) djelovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetita (slično djeluje i inzulin na mozak). U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini gorka tikvica se stoljećima koristi kao prirodni lijek za dijabetes, a to je svojstvo odnedavno upoznala i suvremena zapadna nauka.

Karela pomaže uklanjanju toksina iz organizma, jača imunološki sustav, podiže nivo energije, pomaže tretiranju psorijaze i olakšava tegobe disanja.

Čaj gorke dinje može smanjiti rast raka gušterače jer ometa metabolizam glukoze u stanicama raka izgladnjujući ih bez šećera koji je njihovo pogonsko gorivo bez kojega ne mogu preživjeti.

Djelovanje je slično kao i kod kemoterapije (52  % nakon 18 dana) koja se daje u liječenju raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.

Također djeluje i protiv raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca i leukemije.

Tijekom studije ekipa stručnjaka izolirala je stanice karcinoma i tretirala ih ekstraktom gorke dinje koji se u SAD-u prodaje u trgovinama zdrave prehrane. Rezultati su pokazali kako ekstrakt dinje usporava rast kancerogenih stanica te ih čak ubija.

Čaj gorke dinje:

- djeluje protiv raka

- štiti od malarije

- djeluje antivirusno

- ublažava probavne tegobe

- pomaže kod dijabetesa

- pospješuje mršavljenje

- uništava crijevne parazite

- ubrzava zacjeljivanje opekotina             

- jača imunološki sustav

- pomaže u liječenju psorijaze

- detoksicira tijelo

- energizira tijelo.
                                                                                                                    

                                                                                                                                                            

Napišite recenziju

Napomena: HTML neće biti preveden!
    Loše           Dobro

ČAJ OD GORKE DINJE 20 X 2,65 g

  • Pregledano: 2126
  • Proizvođač: Dr. Chen Patika
  • Šifra proizvoda: čaj
  • Raspoloživost: Na zalihi
  • 40.00kn
Sastav čaja: sljezov list, zeleni čaj, list sene, želatina(kapsula).Dnevna doza: 1 kapsula dvap..
65.00kn

Dalekoistočni konus cedra očišćen od smole 100% prirodni proizvod Proizvod ima najvišu klasu ekol..
468.00kn

Sastav: zob (gluten) (37 %), nehidrogenizirane biljne masnoće (biljna ulja,voda, sol), karamelizira..
10.00kn

Osvježavajući proizvodi napravljeni na temelju stoljetnih tradicija kao mješavina esencijalnih ulj..
9.50kn

REGENERATIVNA MASKA ZA KOSU – KOKOS, 500 g -41%
TROPSKI KOKOS – ZA DUBOKU REGENERACIJUSastojci: voda, cetrimonijski klorid, cetearilni alkohol, mir..
68.00kn 40.00kn

Prirodni osvježivač zraka s ekstraktom grejpa 100 ml Novo -48%
Sastojci: voda, ulje grejpfruta, etanol (3,5 %), glicerin, polisorbat 80.Izuzetno ugodan, prirodni o..
54.00kn 28.00kn

SHILAJIT 25 g Novo -8%
Sastav: 100% pročišćeni mineralni prah (Asphaltum punjabianum) podrijetlom s viskoih nadmorskih visi..
250.00kn 230.00kn