Brahmi – Zašto se naziva fontanom mladosti i preporučuje svakome?

Brahmi Zasto se naziva fontanom mladosti i preporucuje svakome Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Brahmi (lat. bacopa monniera) je saveznik organizma, koji doprinosi boljem funkcioniranju i kvalitetnijoj svakodnevici. Tisućama godina je poznata kao ljekovita biljka u tradicionalnim istočnim medicinama, a moderna istraživanja potvrdila su njeno pozitivno djelovanje na mozak i pamćenje.

Brahmi sadrži mnoge bitne sastojke, koji doprinose uravnoteženju organizma i poboljšavaju njegovo funkcioniranje. Ime je dobila prema bogu Brahmi, koji se smatra tvorcem svijeta i svih živih bića. Upravo zbog toga, i ova biljka se nerijetko naziva božanskom, a taj naziv opravdavaju njene dobrobiti.

O biljki brahmi

Brahmi, odnosno bacopa monniera, kod nas se često naziva i vodeni izop. Radi se o biljci koja pomaže mentalnom zdravlju i kondiciji ljudi. Brahmi zapravo znači univerzalna svijest i talent.

Brahmi pozitivno djeluje na usporavanje procesa starenja i pomlađivanje organizma, stoga se naziva i “fontanom mladosti”.

Slavni kineski travar, taktički savjetnik i poznavaoc borilačkih vještina, Li Ching-Yuen, zagovarao je djelotvornost ove biljke za dugovječnost. Iako je on tvrdio da je rođen 1736. godine, što bi značio da je živio 197 godina, službeno se smatra da je rođen 1677. godine i da je umro s 256 godina. Bilo kako bilo, obje informacije daleko premašuju najvišu provjerenu životnu dob i dodatna su potvrda o stvarnim učincima ove brahmija na životni vijek.

Dobrobiti brahmija na zdravlje

Brahmi u svojoj strukturi sadrži alkaloide i bazikoide (A i B), koji doprinose boljoj koncentraciji i pamćenju, te pomažu u reguliranju anksiozni i stresa.

Brahmi je izuzetno dobar za imunološki sustav i pomaže tijelu u eliminiranju toksina.

Pamćenje, kognitivna aktivnost i razumijevanje su samo neke od stvari na koje pozitivno utječe. Zbog toga, smanjuje šansu za nekim bolestima koje dolaze zbog problema s funkcioniranjem mozga, poput:

 • Alzheimera
 • ADHD-a (poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću)
 • demencije
 • epilepsije
Brahmi Zasto se naziva fontanom mladosti i preporucuje svakome 2 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Potiče regeneraciju moždanog tkiva, te pomaže u zaštiti mozga pri teškim poremećajima poput epilepsije i Parkinsonove bolesti. Ove dvije neurološke bolesti su jedne od najopasnijih u današnje vrijeme, jer zahtjevaju konstantan tretman i brigu oko sprječavanja simptoma.

S obzirom na to da će se prijenos između moždanih stanica poboljšati redovnim korištenjem, brahmi pomaže održati psihičku ravnotežu čiji manjak uzrokuje:

 • nesanicu
 • veliki stres
 • tjelesne tegobe poput bolova u želucu, ispadanja kose i dlaka, te sličnih poremećaja.

Brahmi pomaže i doprinosi jačanju imunološkog sustava, tako što pomaže cirkulaciji  limfe. Limfa redovnim unošenjem brahmija u organizam bolje uklanja toksine iz tijela, ali i kvalitetnije opskrbljuje tijelo krvlju.

Između ostalog, brahmi:

 • doprinosi čišćenju jetre
 • održavanju zdravlja stanica
 • potiče zdravlje organa
 • balansira krvni tlak

Mnogi preporučuju brahmi kao rješenje za prestanak korištenja opijata i drugih supstanca koje stvaraju ovisnost.

Kako konzumirati brahmi?

Najbolje je brahmi konzumirati u periodu of 8 do 12 tjedana, s pauzom u trajanju nekoliko tjedana prije ponovnog korištenja. Dnevno je dovoljno uzeti 300 miligrama ekstrakta, no svakako prije upotrebe potrebno je proučiti upute, jer se svaki ekstrakt može razlikovati po koncentraciji koju sadrži. Ekstrakt se može konzumirati kroz prehranu, a odličan je u kombinaciji s gheejem.

Moguće je i lokalno korištenje brahmija za rješavanje nekih problema, poput ulja brahmija koje se može mazati po tijelu, ali i po kosi, dok se pasta koristi za zglobove i za kožne tegobe.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.