Bijeli čaj je posebna vrsta kineskog čaja, koja pruža razne dobrobiti tijelu. Njegov posebni okus proizlazi iz činjenice da se proizvodi iz biljaka koje rastu na posebno plodnom tlu u području blage klime, stoga je bilje od kojeg se radi vrlo zdravo i bogato okusom.
Bijeli čaj donosi razne pozitivne učinke na tijelo, a posebno su izraženi oni za pomoć kod mršavljenja. Kroz daljnji tekst donosimo više o njemu, dobrobitima za organizam i načinu konzumacije.
Bijeli čaj djeluje preventivno na infarkt
Bijeli čaj je poseban prema procesu stvaranja. Dobiva se od iste biljke (Camellie sinesis) od koje se dobivaju i 3 ostale vrste čaja: zeleni čaj, crni čaj i oolong čaj. Za razliku od njih, bijelog čaja se dobiva vrlo malo.
Na plantaži gdje se sakupi i napravi 20 tona crnog čaja, bijelog ima samo 5 kilograma.
Bijeli čaj se radi samo od odabranog mladog bilja, a tekućina koja od takvog bilja nastane je gotovo srebrna ili bijela, što je razlog zašto bijeli čaj ima takvo ime. Minimalnom fermentacijom čaja, osigurava se veća količina polifenola katehina, nego što ih se nalazi u zelenom čaju. Sadrži 25% manje kofeina od zelenog čaja.
Spada u najskuplje čajeve, zbog izrazito zahtjevnog procesa proizvodnje. U bijelom čaju se nalaze aminokiselina teanin i aktivni antioksidansi, koji donose razne dobrobiti na organizam.
Bijeli čaj je jedan od najljekovitijih čajeva, koji djeluje na razne stvari u ljudskom organizmu.
Dobrobiti bijelog čaja
Zahvaljujući teaninu, aminokiselini koja opušta tijelo, pomaže reguliranju šećera i kolesterola u krvi, te snižava krvni tlak. Prema istraživanjima, tri šalice bijelog čaja dnevno djeluju preventivno na infarkt.
Aktivni antioksidansi iz bijelog čaja su odlični borci protiv slobodnih radikala. Osim što jačaju imunološki sustav, oni pomažu i kod mršavljenja. Slobodni radikali su glavni razlog mnogih tegoba u tijelu, jer izazivaju oštećenja DNK, ubrzavaju starenje i mogu prouzročiti neke ozbiljne bolesti. Bijeli čaj će se pobrinuti da zaštiti tijelo i iz njega izbaci slobodne radikale.
Ostale dobrobiti bijelog čaja su:
- kontrola inzulina i olakšavanje simptoma dijabetesa
- regulacija reumatoidnog artritisa
- pojačava vitalnost tijela
- pomaže kod mršavljenja
Kako bijeli čaj pomaže kod mršavljenja?
Višak tjelesne težine je sve češći kod ljudi, zahvaljujući užurbanom načinu života, stresu i procesuiranoj hrani. Osim što jača imunološki sustav i pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, bijeli čaj je izvrsna pomoć kod mršavljenja. Pozitivni učinci bijelog čaja na mršavljenje su:
- učinkovito sprečavanje masnih stanica (adipocita) od stvaranja
- pokreće organizam u eliminiranju masti i sprečava njihovo nagomilavanje u organizmu
- stimulira sagorijevanje masti u organizmu (lipozu)
- bogat je izvor antioksidansa, koji su odlični za metabolizam
- smanjuje apsorpciju masti u organizam
- jedna šalica čaja prije obroka umanjuje osjećaj gladi i smanjuje apetit
Konzumiranje bijelog čaja
Za razliku od mnogih drugih čajeva, koji se stavljaju u kipuću vodu, priprema bijelog čaja je drukčija. Kao i kod zelenog čaja, idealna temperatura za bijeli čaj je između 70 i 80 stupnjeva. Nije osjetljiv kao i zeleni čaj, pa se njegova ljekovita svojstva i spojevi ne gube ni na temperaturi do 90 stupnjeva, no svakako bi se trebalo izbjegavati prelijevanje s kipućom vodom. U šalicu je potrebno staviti odgovarajuću dozu čaja u šalicu, preliti vodom i nakon 5-6 minuta čaj je spreman za konzumiranje.