Antioksidanti- zašto su toliko neophodni za zdravlje i usporavanje starenja?

antiox 1236585 Kuća Zdravlja Prirodni proizvodi

Učinci antioksidansa na proces starenja kože

Antioksidansi su sintetske ili prirodne tvari čija je zadaća da blokiraju slobodne radikale i spriječe njihovo štetno djelovanje na organizam. Glavni izvor antioksidansa je hrana. Jednostavno možete prepoznati je li neka namirnica bogata antioksidansima, tako da je prerežete na pola. Ako postane smeđa, to znači da oksidira i da u njoj nema puno antioksidansa. Jabuke vrlo brzo postanu smeđe nakon otvaranja, što znači da nisu bogate antioksidansima, ali njihova kora je. Kroz ovaj tekst fokusirat ćemo se na sposobnost antioksidansa da uspore proces starenja i zaštite stanice od odumiranja.

Antioksidansi su se u javnosti pojavili 1990-tih, kada su znanstvenici počeli shvaćati da su slobodni radikali negativno uključeni u ranoj fazi začepljenja arterija u aterosklerozi. Istraživanja su pokazala da ljudi koji u tijelo ne unose dovoljno voća i povrća imaju veće šanse za razvoj kroničnih bolesti. Od 90-tih do danas je provedeno je niz istraživanja na teme benefita antioksidansa za tijelo. Dokazana su pozitivna djelovanja na usporenje procesa starenja kože i sprječavanja umiranja stanica.

antioksidansi-kuća-zdravlja

Slobodni radikali i antioksidansi

Slobodni radikali dobiveni kisikom odgovorni su za dobno povezana oštećenja na staničnoj i tkivnoj razini. U normalnim situacijama postoji ravnoteža između oksidansa, antioksidansa i biomolekula. Prekomjerno stvaranje slobodnih radikala može nadvladati prirodnu staničnu antioksidacijsku obranu i dovesti do oksidacije, što dodatno doprinosi oštećenju stanične funkcije. Slobodni radikali su stalna prijetnja tijelu i organizmu čovjeka, a uloga antioksidansa je zaštititi stanice od oksidativnog stresa. Oksidativni stres je glavni uzrok starenja kože.

SUHO GROŽĐE JE HRANA NAJBOGATIJA ANTIOKSIDANTIMA

Hrana bogata antioksidantima

Postoji niz namirnica koje su bogate antioksidansima i koje bi svatko trebao uvrstiti u svoju prehranu. U nastavku ćemo istaknuti neke najbogatije, a vrijednost antioksidansa hrane izražava se u mjernoj jedinici ORAC. Razvio ju je Nacionalni institut za starenje u Nacionalnom institutu za zdravlje. Ona označava kapacitet radikalne apsorpcije kisika (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Voće i povrće su najbolji izvor antioksidansa, a neke od namirnica bogate antioksidansima su suho grožđe, borovnice, rajčica, jagode, bijeli luk, špinat, brokule…

NamirnicaORAC
Suho grožđe2830
Borovnice2400
Jagode1540
Maline1220
Bijeli luk1939
Špinat1260
Brokule890

*Vrijednosti u tablici izražene su na 100 grama.

antioksidansi-kuća-zdravlja-2


Imajte na umu da začini ili ekstrakti ovih proizvoda mogu imati znatno veću ORAC vrijednost, nego normalne namirnice. Stručnjaci procjenjuju da je organizmu za pravilan rad potrebno oko 3000 ORAC jedinica dnevno.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam ponudila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice pristajete na našu upotrebu kolačića.