Ojas – esencijalna vitalnost čovjeka

0
56
ojas-kuća zdravlja

Ojas (čita se ođas) prema ayurvedskoj znanosti predstavlja izvor životne energije kod ljudi i ključ je za dugovječnost. Prehrana jako utječe na zdravlje i energiju tijela. Procesirana hrana (junk food) i hrana s visokim udjelom šećera i konzervansa ne djeluje pozitivno na ljudsko tijelo, koje se razlikuje kod svakog pojedinca, zahtjeva prilagođenu prehranu i aktivnosti prema tipu organizma, tj. doši koja prevladava.

Ojas je u starim civilizacijama poznat kroz prošlost, gdje se već dugo istražuje preko ayurvede, znanosti stare više od 5000 godina. Ayurveda govori o tome da svako tijelo ima svoj ritam i svoju povezanost s prirodom, a biologija je dokazala kako su proteini i enzimi u našim organizmima zaista različiti i individualni. Ayurveda smatra potrebnim da optimiziramo svoju prehranu, tako da pokrenemo ljekovite mehanizme u tijelu i udovoljimo enzimima i proteinima koji se nalaze u našem organizmu, dajući im elemente koji ih čine zdravim i dugovječnim.

Što je ojas?

Ojas se može prevesti kao esencija vitalnosti, a radi se o energiji koja je uvelike zaslužna za ljudski imunitet, snagu, izgled, sreću i dobro raspoloženje. Slab ojas u tijelu dovodi zdravlje u opasnost, jer tada imunitet slabi i čini tijelo podložnim na razne bolesti. Ayurveda poučava kako da prepoznamo stanje svog ojasa i kako da ga poboljšamo.

Znakovi visokog i zdravog ojasa su:

  • zdrava i sjajna koža
  • svjetlucave oči
  • jaka fizička snaga
  • nepostojanje problema s organima (glavobolje, trbobolje i slično)
  • dobar imunitet
  • dobro raspoloženje
  • mladoliki izgled, bez obzira na godine

 

Ljudi s visokim ojasom mogu se dobro fokusirati, nemaju probleme s koncentracijom i kreativnosti, te se osjećaju sretno i zadovoljno.

Znakovi lošeg i oslabljenog ojasa su:

  • suha koža ili problematična koža
  • hladne ruke i noge
  • osjetljivost na zvuk i svjetlost
  • bol u mišićima i zglobovima
  • čest umor
  • česte bolesti
  • anksioznost
  • manjak fokusa
  • zbunjenost
  • manjak samopouzdanja
  • negativan stav

Prehrana za ojačavanje ojasa

Kako bi tijelo bilo zdravo i ojačalo ojas, potrebno je redovno unositi neke hranjive tvari u njega. Neke od namirnica koje pojačavaju ojas su:

  • avokado
  • banana
  • datulja
  • smokva
  • batata
  • tofu
  • orašasti plodovi
  • žitarice
  • zeleno povrće

Sve ove namirnice pozitivno djeluju na organizam i ojačavaju ojas. Kod poticanja snage ojasa posebno se ističe Chyawanprash, koji podiže imunitet i štiti zdravlje. Ovo je veoma poznat ayurvedski nektar i najstarija ayurvedska hranjiva biljna formula.

Mnoge stvari djeluju negativno na ojas. Za održavanje ojasa jakim, preporučljivo je izbjegavati:

  • suhu i konzerviranu hranu
  • zamrznuto
  • prženo
  • alkohol i druge stimulanse
  • rafinirani šećer
  • rafinirano brašno
  • toksične namirnice
  • toksične navike
  • ostale proizvode koji su jako procesirani

Također, plavo svjetlo koje dolazi iz svih vrsta ekrana – mobiteli, kompjuteri, tableti, čak i gradski električni plakati, mogu negativno djelovati na ojas.

meditacija-kuca-zdravlja

Kod maksimiziranja kvalitete prehrane, ljudima pomaže ayurvedski liječnik ili osoba koja poznaje ayurvedsku medicinu. On će prema tipu doše koja prevladava u određenom tijelu, znati koje bi namirnice osoba trebala konzumirati i koje najviše odgovaraju. U većini slučajeva, namirnice koje ljudi najviše vole i koje im ne stvaraju probavne probleme, su one koje bi trebali više konzumirati.

Za ojačavanje ojasa dobro je i zlatno mlijeko koje zapravo i nije samo mlijeko, već mlijeko obogaćeno kurkumom, đumbirom, medom i kokosovim ulje ili gheejem.

Kako ojačati ojas?

NA OJAS NE DJELUJE SAMO PREHRANA, VEĆ I NAČIN ŽIVOTA.

Kako bi ljudi održali životnu energiju – ojas u balansu, ovo su neke stvari na koje treba obratiti pozornost, pa tako Ojas pojačava:

  • druženje s pozitivnim ljudima
  • prakticiranje yoge i tjelovježbe
  • odmaranje i adekvatan san
  • fizički dodir s drugim ljudima
  • dizanje u zoru
  • raniji odlazak na spavanje
  • općenito zdraviji način života

Često se ojas povezuje s probavom i načinom na koji se hrana u našem tijelu ponaša. Sve se više intenzivno promatra povezanost mikroba crijeva s našim zdravljem općenito. Danas se ojas istražuje i vjeruje se da postoji velika povezanost s plodnošću, kao i mentalnim zdravljem, stoga je važno da svaka osoba koja želi znati više o prirodnom zdravlju u fond svog znanja uključi i znanje o ojasu.